Ga naar de inhoud

3 redenen om geen epiloog te schrijven

  • door
epiloog schrijven - proloog toevoegen

Met een epiloog kun je extra informatie geven over je verhaal, nadat het is afgelopen. Hoe is het verdergegaan met de hoofdpersonen? Sommige lezers willen graag weten hoe het uiteindelijk is afgelopen, maar het kan ook zijn dat een epiloog afbreuk doet aan het verhaal omdat het einde niet is zoals de lezer verwacht had. Kun je dan beter wel of niet een epiloog schrijven voor bij het verhaal? Ik geef je drie redenen om geen epiloog toe te voegen aan je verhaal.

Je kunt meer met een proloog dan met een epiloog

Als je óf een epiloog óf een proloog wilt toevoegen aan je verhaal dan zou ik altijd kiezen voor een proloog. In een proloog kun je iets verklappen over wat er ergens in het verhaal gebeurt. Je kunt informatie geven die de lezer later pas nodig heeft. Je kunt de lezer hier alvast nieuwsgierig mee maken. Met een epiloog kun je alleen van het open einde een gesloten einde maken.

Lees hier: Een proloog schrijven? Zo doe je dat!

Een open einde kan positiever uitpakken

Sommige lezers houden niet van een gesloten einde. Met het open einde van het verhaal kunnen zij hun eigen fantasie loslaten op hoe het volgens hen verder zou zijn gegaan. Aan de hand van wat ze in het verhaal hebben gelezen kunnen ze het einde verder zelf invullen.

Is het boek geweldig, maar is het einde in de epiloog niet wat iemand had verwacht? Dan kan het zijn dat de mening over het verhaal negatiever wordt.

Het is vaak voorspelbaar of cliché

Heel eerlijk; als het in een boek gaat over een man en een vrouw die verliefd worden en elkaar vinden, hoe groot is dan de kans dat er in de epiloog geschreven wordt dat ze later gaan trouwen en/of kinderen krijgen? Juist ja, toch zeker 99%. Het happy end ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ is dan zowel voorspelbaar als cliché. Bij een feelgood eindigt het boek goed – anders is het geen feelgood – en dat hoeft niet nogmaals benadrukt te worden in de epiloog.

En let op: een epiloog is niet hetzelfde als een nawoord. Wil je de lezer laten weten hoe het met de hoofdpersonen is afgelopen? Dan schrijf je een epiloog. Wil je mensen bedanken die hebben meegewerkt aan je boek of wil je je lezer laten weten wat jij als schrijver hebt meegemaakt tijdens het schrijven van het boek? Dan schrijf je een nawoord.

Meer lezen over prologen, epilogen, voor- en nawoorden?