Ga naar de inhoud

4 redenen om zelf je e-book uit te geven

  • door
eigen e-book uitgeven. kies jij ervoor om zelf je e-book uit te geven? linkedin

Veel schrijvers dromen ervan om uitgegeven te worden door een bekende uitgeverij. Maar heel eerlijk, van de vele manuscripten die jaarlijks door onbekende schrijvers naar een uitgeverij ingestuurd worden, worden er maar enkele daadwerkelijk uitgegeven. Kun je geen uitgever vinden die jouw manuscript wil uitgeven, of blijf je liever onafhankelijk? Kies er dan voor om zelf je e-book uit te geven. Waarom? Ik geef je vier goede redenen!.

  • Alle winst is voor jezelf

Koopt iemand je e-book? Dan is de winst voor jou! Bij een uitgeverij gaat een groot deel van de opbrengst naar de uitgeverij zelf (wat logisch is, want zij hebben kosten aan het uitgeven van jouw e-book).  Als je ervoor kiest om zelf je e-book uit te geven, is alle winst voor jou!

  • De kosten en beslissingen zijn voor jezelf

Dit klinkt misschien niet als een goede reden, maar dat is het wel! Bij een professionele uitgeverij betalen zij bijvoorbeeld voor de redacteur, de vormgever en de tekstcorrectie. Als je zelf een e-book uitgeeft, dan zijn deze kosten voor jezelf – je kunt het echter zo duur maken als je zelf wilt én je kunt zelf kiezen met wie je graag samenwerkt. Er is een grote kans dat schrijven een van je hobby’s is, en hobby’s kosten nu eenmaal geld. Zeker als je iets wilt gaan verdienen met je e-books, dan moet je daar eerst voor investeren.

Zoek je een proeflezer voor je e-book? Er zijn genoeg vrijwilligers (vraag bijvoorbeeld enkele fans op social media om je boek proef te lezen) of spreek met andere schrijvers af dat je voor elkaar proefleest. De redacteur die je inhuurt kun je zelf kiezen. Bovendien kun je er zelf voor kiezen welke feedback van de redacteur je wel of niet in je e-book verwerkt. Ben je zelf grafisch ingesteld? Ontwerp je eigen voorpagina (of ontwerp er meerdere en laat je fans op social media kiezen, zij moeten het immers aantrekkelijk vinden) in een online programma als Canva. Als je e-book (bijna) klaar is hoef je het alleen nog maar na te laten kijken door een tekstcorrector! Het opmaken van een e-book is vaak niet nodig, bij de meeste platforms is het uploaden van een Wordbestand voldoende en zorgen zij ervoor dat het omgezet wordt in het juiste bestandsformaat.

  • Je blijft onafhankelijk

Wil jij graag alle touwtjes zelf in handen hebben? Juist dan is het goed om een boek in eigen beheer uit te geven. Je kunt zelf kiezen met wie je wilt samenwerken, op welke manier je je e-book wilt promoten, wat de prijs van je boek wordt, et cetera. Wil je (een deel van) je boek gratis uitgeven, zodat mensen jouw e-book kunnen leren kennen zonder daarvoor te betalen? Dat kan! Allemaal keuzes die je zelf kunt maken, zonder te moeten overleggen met een uitgever.

  • Jij behoudt de rechten

Bovendien blijft het verhaal van jou! Als je je e-book door een uitgeverij laat uitgeven gaan de rechten misschien wel over naar de uitgeverij.

Meer lezen over zelf je boek uitgeven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *