Ga naar de inhoud

Zes tips om spelfouten te voorkomen

  • door
6 tips om spelfouten in teksten te voorkomen - teksten corrigeren - fouten in teksten - teksten met fouten

Iedereen maakt weleens een spelfout en omdat je hersens getraind zijn om van woorden in teksten één geheel te maken , kun je – onbewust – over spelfouten heen lezen.

Maar wat kun je doen om ervoor te zorgen dat er toch minder spelfouten in de tekst (komen te) staan? Ik geef je zes tips!

Tips tegen spelfouten

  1. Gebruik spellingscontrole

Bijna elke tekstverwerker op een computer heeft een spellingscontrole. Maak hier gebruik van! Hoewel een spellingscontrole echt niet alle dt-foutjes eruit zal halen, geeft de spellingscontrole het waarschijnlijk wel aan als een woord een letter mist, of als je twee letters hebt omgedraaid. Wel gebeurt het vaak dat een spellingscontrole een samengesteld woord niet kent, terwijl deze wel juist is. Mocht je geen spellingscontrole hebben of twijfel je over de juist spelling van een woord, kijk dan op www.woordenlijst.org. Op deze site vind je de spelling van alle woorden volgens het Groene Boekje en kun je bij werkwoorden alle vervoegingen terugvinden.

2. Neem de tijd om een tekst te schrijven

Haastige spoed is zelden goed, ook als je een tekst schrijft. Door haastig te werken is de kans op fouten groter. Neem de tijd om een tekst te schrijven. Laat de tekst daarna minimaal een dag rusten. Een (eigen) vernieuwende blik op een tekst zorgt er vaak voor dat je toch dat ene foutje ziet, of dat je toch vindt dat je de zinsconstructie aan moet passen omdat de tekst anders niet zo lekker loopt.

3. Gebruik ’t kofschip

Ken je het ezelsbruggetje van ‘t (ex-)kofschip? Met dit ezelsbruggetje weet je of bijvoorbeeld een voltooid deelwoord op een –d of een –t eindigt. Door dit ezelsbruggetje toe te passen kun je dit bijna niet fout doen! Kom je er echt niet uit? Probeer dan de zin te herformuleren waardoor je het werkwoord op een andere manier gebruikt, of gebruik een ander woord waarvan je de correcte spelling zeker weet!

4. Lees de tekst hardop

Door een tekst (langzaam) hardop te lezen haal je wellicht niet de spelfouten eruit, maar hoor je wel of je een kloppende zin hebt geschreven. Deze fouten hoor je vaak meteen.

5. Laat de tekst door iemand nalezen

De persoon door wie je je tekst na laat lezen hoeft geen professionele tekstcorrector of redacteur te zijn (al is dat bij een zakelijke tekst of een manuscript wel een goed idee). Heb je bijvoorbeeld een brief geschreven of de uitnodiging voor je verjaardag? Laat deze tekst dan doorlezen door iemand die je kent (en van wie je weet dat deze spelfouten op kan merken). Vaak zien andere mensen andere fouten dan je zelf ziet in je eigen teksten. Laat daarom je tekst corrigeren!

6. Print de tekst uit

Op een scherm lees je een tekst anders dan op papier; op een scherm lees je eerder over fouten heen. Ook ik merk dat, daarom print ik regelmatig een tekst uit om de tekst te controleren op fouten. Door de tekst uit te printen lijkt de tekst nieuw, waardoor je er met een frissere blik naar kunt kijken.  

Schrijf jij zelf je teksten, maar twijfel je soms aan de spelling van een woord? Ben jij ervan overtuigd dat je foutloos schrijft, maar kom je soms toch nog een foutje tegen? Wil je weten hoe goed jouw teksten zijn? Vraag dan nu een gratis scan aan voor jouw e-book, nieuwsbrief, website of manuscript en ik geef je minimaal drie tips zodat jouw tekst nog beter wordt.

Ja, ik wil die gratis scan!