Ga naar de inhoud

Wat plaats je, als auteur, op Instagram?

  • door
schrijver mailinglist - auteur op instagram

Eerder las je in een blog dat Instagram voor schrijvers een goed platform is om in contact te komen met lezers. Maar wat plaats je dan, als auteur, op Instagram? Ik heb een aantal ideeën voor je op een rijtje gezet.

Ideeën voor Instagram

Als schrijver draait het op Instagram niet alleen om mooie foto’s van jezelf. Wat kun je nog meer op je Instagram plaatsen?

  • Foto’s van je boeken

Als je je boeken niet deelt, hoe weten je volgers dan dat je boeken bestaan? Komt er een nieuw boek uit? Deel alvast de cover met je volgers zodat ze weten dat er een nieuw boek uitkomt! Of, als je meer interactie met je volgers wilt, laat ze kiezen! Plaats afbeeldingen van mogelijke nieuwe covers en laat je volgers kiezen wat zij het mooist vinden.

  • Foto’s van de plaatsen in je boeken

Is jouw favoriete café of het plaatselijke park een inspiratie geweest voor een plaats of scène in je boek? Laat dat zien op Instagram! Plaats een foto en vertel erbij hoe die plaats jou geïnspireerd heeft voor je verhaal.

  • Aan het schrijven

Ben je aan het schrijven? Laat het je lezers weten! Is het een begin van een nieuw verhaal, of is je verhaal bijna af? Is het een emotionele scène of iets heel anders? Deel het met je lezers!

  • Reviews

Heb je een mooie review ontvangen? Deel deze met je lezers! Positieve reviews zijn niet alleen goed voor je zelfvertrouwen maar kunnen ook leiden tot meer verkopen!

  • Quotes

Komt je nieuwste boek bijna uit? Deel alvast een of meerdere quotes op Instagram zodat je volgers nieuwsgierig worden.

  • Foto’s van jezelf

Natuurlijk kun je af en toe een foto van jezelf delen. Vertel de ene keer wat over jezelf – altijd leuk voor de nieuwe volgers – en vertel een andere keer over hoe je schrijver bent geworden. Op deze manier leren volgers je beter kennen.

  • Interactie met je volgers

Stel vragen aan je volgers; welke boekcovers vinden zij het mooist? En welke naam vinden zij geschikt voor de hoofdpersoon van je nieuwste boek? Welke naam zou de slechterik in je volgende boek moeten hebben? Maar stel ook andere vragen om ze beter te leren kennen; welke boeken lezen ze nog meer? Wat doen zij op een vrije dag? Door je volgers beter te leren kennen kun je nóg beter inspelen op wat je volgers van je willen zien.

Wat je niet moet doen als auteur op Instagram

Foto’s van je boeken zijn leuk, maar er moet wel wat afwisseling in zitten. Als je alleen maar afbeeldingen van je boeken plaatst en daarbij aangeeft waar volgers je boeken kunnen kopen, dan zal dat niet leiden tot extra verkopen – sterker nog, het zal door volgers misschien zelfs eerder als spammen gezien worden.