Ga naar de inhoud

Auteur, tekstcorrector, persklaarmaker…

  • door
auteur

Auteur, tekstcorrector, persklaarmaker… Allemaal verschillende beroepen waar een redacteur mee te maken krijgt! Wil je weten wat elk van deze beroepen inhoudt? Je leest het in deze blog!

Auteur

Een auteur wordt ook wel een schrijver genoemd. Het is de maker van een tekst die later door een redacteur wordt bewerkt. Een auteur is de schrijver van de tekst.

Tekstschrijver

Een tekstschrijver is iemand die, in opdracht, teksten schrijft. Het verschil met een auteur is dat een auteur meestal niet in opdracht schrijft.

Persklaarmaker

Een persklaarmaker haalt de typ-, spel- en taalfouten uit een tekst. Hij kijkt echter ook naar inconsequenties of zinnen die niet lekker lopen. Een persklaarmaker kan meer ingrepen doen dan een corrector.

Zetter

Een zetter is degene die een boek vormgeeft. Bij het zetten van een tekst zorgt een zetter ervoor dat alle tekens op de juiste plek komen te staan en dat alle tekst binnen de bladzijden past.

Tekstcorrector

Een tekstcorrector wordt ook wel een corrector genoemd. Een tekstcorrector haalt de laatste typ-, spel- en taalfouten uit een tekst. Ook kijkt een tekstcorrector naar afbreekstreepjes, hoerenjongen en witregels. De zetter ontvangt daarna de gecorrigeerde tekst en verbetert de laatste puntjes.

Vertaler

Een vertaler vertaalt een tekst van de ene taal naar de andere taal.

Vormgever

Een vormgever zorgt voor de grafische vorm van publicaties en websites. Deze persoon bepaalt de lay-out van het werk, het lettertype, het kleurgebruik en zorgt ervoor dat de presentatie van de tekst aantrekkelijk is voor de doelgroep, of het doel van de tekst. Een vormgever van websites wordt ook wel een webdesigner genoemd.

Uitgever

Een uitgever is vaak een baas binnen een bedrijf (uitgeverij) dat publicaties zoals boeken en tijdschriften drukt om deze te verkopen. Een uitgever organiseert het proces om bijvoorbeeld een boek uit te geven.

Illustrator

Een illustrator is een persoon die een afbeelding maakt bij een tekst. Vaak werkt de illustrator in opdracht, bijvoorbeeld voor een boek of tijdschrift. Een illustratie kan dienen als aanvulling op de tekst, of om de tekst toegankelijker te maken.

Ben jij van plan om je manuscript naar een uitgever te sturen? Check dan deze tips om te kijken of jij daar echt klaar voor bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *