Ga naar de inhoud

Wat beginnende auteurs moeten weten

  • door
beginnende auteurs - einde van een verhaal - chatgpt voor schrijvers - website van een schrijver

Denk jij ook weleens: had ik dat vroeger maar geweten? Nou, dat denken schrijvers ook weleens. Hier is een lijst met tips waar beginnende auteurs zeker wat aan hebben – en gevorderde schrijvers misschien ook wel ;).

Begin zo vroeg als je kunt met een mailinglist

Door het sturen van een nieuwsbrief kun je een relatie opbouwen met je lezers. Er is geen beter begin van je boekmarketing dan een nieuwsbrief te kunnen sturen naar een grote groep fans om ze te laten weten dat je nieuwste boek is verschenen.

Plan tijd in om te schrijven

Voor veel mensen is schrijven een hobby, maar wel een hobby waar niet  vaak tijd voor wordt gemaakt. Plan tijd in om te schrijven, zoals je tijd inplant voor een sporttraining of nieuwe aflevering van je favoriete televisieprogramma.

Schrijf elke dag

Elke dag? Ja, elke dag. Op sommige dagen hoeft het niet veel te zijn. Maar door elke dag te schrijven blijf je in je schrijfflow. Bovendien is dagelijks schrijven een van de manieren om beter te worden in schrijven.

Publiceer je tekst online

Door (een deel van) je werk online te publiceren kun je er alvast achter komen wat mensen van je schrijfwerk vinden. Bovendien kan het een stok achter de deur zijn als je weet dat lezers op het volgende hoofdstuk zitten te wachten. De feedback die je krijgt van je lezers kan ervoor zorgen dat je schrijfwerk (veel) beter wordt.

Vraag feedback aan een professional

Je moeder, je partner en je beste vriend zullen waarschijnlijk allemaal zeggen dat ze je schrijfwerk ‘leuk’ of ‘wel goed’ vinden – maar hun meningen kun je niet vertrouwen. De kans is groot dat ze je niet durven te kwetsen als ze je verhaal vreselijk vinden. Vraag feedback aan een redacteur, iemand die er verstand van heeft. (Hoewel ook een redacteur niet altijd gelijk heeft.)

Experts weten het niet altijd beter

Leg je verhaal voor aan een redacteur of schrijfcoach en deze heeft een mening over je manuscript. Leg je hetzelfde verhaal voor aan een andere redacteur of schrijfcoach, dan is de kans groot dat de mening anders is. Wat de ene redacteur prachtig vindt, kan een ander vreselijk vinden. Heb je feedback ontvangen van een redacteur, maar kun je je er totaal niet in vinden? Vraag dan feedback aan een ander.

Lees boeken in het genre waarin je schrijft

Nee, niet om jezelf te vergelijken met ‘concurrerende’ schrijvers. Wel om te kijken wat de schrijfstijl is en hoe het verhaal is opgebouwd. Je leert niet alleen door te blijven schrijven, maar ook door te blijven lezen.

Gepubliceerd worden is niet het belangrijkst

Een publicatie van jouw boek is natuurlijk ontzettend bijzonder, maar dat moet niet de reden zijn waarom je schrijft. Schrijf omdat je het leuk vindt, schrijf omdat je vreselijk trots op jezelf kunt zijn als je boek af is – en dan maakt het niet uit of een uitgever het boek wil publiceren. Als uitgevers dat niet willen, dan doe je het toch gewoon zelf?

Zorg dat je fans hebt voordat je een boek schrijft

Begin al voordat je begint met schrijven met het zoeken van fans. Dit is natuurlijk het makkelijkst als je een BN’er bent, maar voor de meeste mensen is dit niet het geval. Zorg er toch alvast voor dat mensen je kennen; begin een blog, plaats filmpjes van jezelf op YouTube, creëer een populair Instagramaccount. Mensen die jou daardoor leren kennen worden je fans, je publiek. Hoe langer ze je kennen en hoe meer je ze meeneemt in het proces van je boek, hoe meer kans er is dat ze je boek kopen én dat ze je aanbevelen bij anderen.

Heb jij nog tips voor beginnende auteurs?