Ga naar de inhoud

Tips voor beginnende selfpubbers

  • door
Kobo Plus voor schrijvers - beginnende selfpubbers cover van je e-book - abonnementslezen - prijs voor je e-book

Net begonnen als selfpubber? Ik heb enkele veelgestelde vragen van beginnende selfpubbers voor je op een rijtje gezet!

Wanneer kan ik het beste mijn boek uitgeven?

Zo snel mogelijk! (Als het tenminste helemaal af is, gecorrigeerd is, ed.) Je verwacht misschien dat in de zomervakantie meer boeken gelezen worden, maar dit hoeft niet zo te zijn. Dit hangt onder andere af van het thema – een boek over Kerstmis zal in de herfst en winter waarschijnlijk vaker gelezen worden dan in de zomer.

Tijdens de coronacrisis werden er meer boeken verkocht – goed voor de inkomsten van de schrijvers! Het is erg onvoorspelbaar wanneer je boek goed verkocht wordt. Als je wat bekender wordt zul je bij het verschijnen van een volgend boek waarschijnlijk altijd de eerste weken de meeste verkopen hebben. Ik ken een schrijfster die in de eerste maand na lancering van een e-book met gemak tientallen e-books verkoopt aan haar vaste fanclub, maar na die eerste maand vallen haar verkopen in een gat met misschien nog enkele verkopen per maand.

Hoe verkoop je meer e-books?

Hoera! Je hebt je eerste e-book gepubliceerd! Maar niemand kent je en niemand – behalve je ouders en je oma – kopen je e-book. Wat nu? Kies een strategie om ervoor te zorgen dat je meer naamsbekendheid opbouwt of meer e-books verkoopt.

  • Bied je (eerste) boek gratis of goedkoop aan

Het gratis aanbieden van je (eerste) e-book betekent niet dat je je boek zomaar overal moet gaan ronddelen, zonder dat je over een strategie na hebt gedacht. Heb je een serie geschreven? Maak dan bijvoorbeeld het eerste deel van de serie gratis – en zorg voor een cliffhanger zodat je lezers de rest  van de serie gaan kopen!

  • Boek gratis in ruil voor mailadres

Wil je mensen kennis laten maken met je verhaal om meer naamsbekendheid op te bouwen? Stuur bijvoorbeeld een kort verhaal (of de eerste hoofdstukken van een langer verhaal) naar geïnteresseerden en stuur daarna (met hun toestemming) een maandelijkse update over je boeken! Zo blijven zij op de hoogte van jouw (nieuwe) boeken.

  • Boekbloggers

Is er een boekblogger die graag boeken in het genre van jouw boek leest? Neem dan gerust contact op om te vragen of er interesse is om jouw boek te reviewen. Boekbloggers hebben vaak een groot bereik in een of meerdere genres. Als zij de review op hun blog delen wordt dat gezien door andere geïnteresseerden die wellicht jouw boek zullen aanschaffen!

Waar kan ik het beste mijn e-books verkopen?

Bol.com en Kobo (Plus) zijn toch wel de bekendste websites voor Nederlandstalige boeken, maar het hangt wel af van het genre waarin je schrijft. Het publiceren van een e-book op een website is echter gratis, dus zorg ervoor dat het e-book ook bijvoorbeeld op Amazon en Apple Books verschijnt.

Bij welke verkoopprijs verdien ik het meeste geld met mijn e-books?

Hoe hoger de prijs, hoe meer je van dat bedrag overhoudt. Maar een goedkoop boek verkoopt waarschijnlijk veel beter dan een duur boek. Binnenkort zal ik een blog publiceren over de daadwerkelijke verdiensten van een verkocht e-book, maar ook tot die tijd kun je zelf nadenken over de prijs van het e-book. Het hangt af van onder andere het aantal woorden en het genre. Vergelijk je e-book met andere e-books in hetzelfde genre en ongeveer hetzelfde aantal woorden. Voor welke prijs worden die aangeboden? En hoe bekend zijn die schrijvers? Als jij een nieuwe chicklit hebt geschreven is dat niet helemaal te vergelijken met een chicklit van een bestsellerauteur. Niet veel mensen zullen zomaar € 9,99 betalen voor een e-book van beginnende selfpubbers die ze nog niet kennen. Bedenk ook hoe de prijs van je boek in je strategie past. Wat wil je met je eerste e-book(s) doen? Zijn ze vooral bedoeld om naamsbekendheid op te bouwen en maak je ze wat goedkoper? Als je een fanbase hebt opgebouwd kun je bijvoorbeeld een hogere prijs vragen. Dit hangt echter helemaal af van de strategie die je hebt – en van de prijs van vergelijkbare boeken.

Hoe komt mijn boek in de top 10/20 bij bijvoorbeeld Kobo?

Bij Kobo (Plus) krijg je bij de pagina over een boek altijd gerelateerde boeken te zien. Dit zijn altijd boeken van dezelfde schrijver, of boeken uit hetzelfde genre. In de Kobo Plus-app zie je ook aanbevolen boeken. Dit zijn vaak populaire boeken die vaak gedownload worden. Je kunt niet ‘zomaar’ in deze lijst verschijnen. Hoe vaker je e-book gelezen wordt, hoe hoger het in de lijst komt te staan.

Ik wil mijn (eerste) e-book gratis aanbieden. Waar moet ik rekening mee houden?

Het is niet mogelijk om een boek gratis aan te bieden via Bol.com, wel via de meeste andere websites. Op Amazon moet je er wel veel moeite voor doen om het e-book gratis online te krijgen.

Meer lezen over zelf een boek uitgeven?

Veelgestelde vragen (én antwoorden) van beginnende selfpubbers


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *