Ga naar de inhoud

Het beletselteken – Wat is het en hoe gebruik je het?

  • door
tekst en letters - beletselteken

Een beletselteken (oftewel doorlooppuntjes, gedachtepuntjes en in spreektaal; puntje-puntje-puntje) bestaat altijd uit drie puntjes, ook aan het einde van een zin. Ik kom regelmatig zinnen tegen waarin twee of juist meer dan drie puntjes staan. Tekstcorrectie is niet alleen het verbeteren van spelfouten, maar ook ervoor zorgen dat de interpunctie van een tekst klopt.

Hoe gebruik je dit leesteken?

Sommige mensen kennen geen grenzen als het om gedachtepuntjes gaat. Soms worden tien puntjes getypt of halve regels vol puntjes geplaatst, waarmee iemand indirect aangeeft dat hij bijvoorbeeld op een antwoord wacht.

Als je een beletselteken gebruikt, betekent dat eigenlijk dat je lezer zelf in moet vullen wat er had moeten staan. Als de zin echter anders overkomt dan bedoeld was, kan dat zorgen voor misverstanden. Daarnaast kunnen deze doorlooppuntjes ook passief-agressief of negatief overkomen:

‘Hier is het verslag.’

‘Bedankt…’

Misschien wordt er niets met de puntjes bedoeld, maar het kan ook overkomen dat er meer aan de hand is. Misschien zat de andere persoon al lang te wachten op het rapport? Of misschien denkt hij; wat moet ik ermee?

Het beletselteken kan ook gebruikt worden om een negatief bericht te verzachten. Denk hierbij aan: Ik heb je scriptie gelezen en er moet nog heel wat herschreven worden…

In digitale communicatie worden beletseltekens regelmatig gebruikt. Onderzoek heeft uitgewezen dat het beletselteken in digitale communicatie ook vaak gebruik wordt om sarcasme over te brengen, op zowel een positieve als negatieve manier.

Wanneer zou je een beletselteken moeten gebruiken?

Daarnaast wordt een beletselteken tegenwoordig veel vaker gebruikt dan nodig is. Wanneer zou je dit leesteken moeten gebruiken?

  • Tijdens een pauze in een zin (Even wachten … klaar!)
  • Een onvoltooide zin of een onvoltooide opsomming (Het bedrijf heeft klanten over de hele wereld. China, Canada, Rusland, …)
  • Een onvoltooid woord (“Pas op voor de drem…”)
Twijfel jij ook of je de beletseltekens op de juiste manier gebruikt? Wil jij weten of de teksten in bijvoorbeeld je e-book, nieuwsbrief of op je website goed genoeg zijn? Vraag dan nu een gratis scan aan en ik geef je minimaal drie tips zodat jouw teksten nog beter worden.

Ja, ik wil een gratis tekstscan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *