Waarschijnlijk heb jij er ook al van gehoord: ChatGPT. Een chatbot met kunstmatige intelligentie. Stel hem een vraag, en je krijgt een antwoord. Maar wat kan ChatGPT voor schrijvers betekenen?
Een boek schrijven
Hoe makkelijk zou het zijn; je vraagt een chatbot om een boek te schrijven en als reactie geeft hij je een heel manuscript. Tja, zó makkelijk gaat het ook weer niet. Maar wat kan de chatbot wel? Ik heb de chatbot meerdere vragen gesteld om daarachter te komen. Zo vroeg ik om een hoofdstuk van 2000 woorden, maar kreeg ik een hoofdstuk van 500 woorden.
Daarna typte ik het volgende: Beschrijf een romantische scene van een eerste zoen in een keuken
De chatbot gaf uitgebreid antwoord:
Het is een warme zomeravond en de zon begint langzaam onder te gaan. Twee mensen staan in de keuken, de geur van verse kruiden en gebakken gerechten hangt in de lucht. Ze hebben net samen een heerlijke maaltijd bereid en zijn nu bezig met het afwassen van de borden.
Terwijl ze de borden in het warme water onderdompelen, kijken ze elkaar aan en glimlachen. Er hangt een sfeer van opwinding en spanning tussen hen in, alsof er iets gaat gebeuren wat ze allebei al een tijdje hebben willen doen.
Plotseling zet een van hen een stap dichterbij en pakt de ander bij de hand. Ze kijken elkaar diep in de ogen, hun ademhaling versnelt. Dan komt hun gezicht dichterbij en delen ze hun eerste kus.
Het is zacht en teder, hun lippen vinden elkaar voorzichtig. Er is niemand anders in de kamer, alleen zij tweeën. De warmte van hun lichamen mengt zich met de warmte van de keuken en ze voelen zich compleet op hun gemak bij elkaar.
Na een paar momenten trekken ze zich terug en kijken elkaar opnieuw aan. Ze glimlachen en weten dat dit het begin is van iets bijzonders.
Het is inderdaad een romantische scene van een eerste zoen in een keuken, maar om nu te zeggen dat het leuk is om te lezen? Voor mij niet, in elk geval.
Zintuiglijke waarnemingen
Een van de dingen die ik de ChatGPT vroeg, was om de kerstversiering in een restaurant te beschrijven. Dat leek me wel makkelijk; als de kerstsfeer door de chatbot beschreven kon worden, hoefde je daar zelf niet meer uitgebreid over na te denken. Maar helaas kreeg ik het volgende antwoord:
Het spijt me, als AI-model heb ik geen zintuiglijke waarnemingen en ben ik niet in staat de kerstversiering in een restaurant te waarnemen. Ik kan alleen informatie verstrekken gebaseerd op gegevens die aan mij zijn geleverd.
Fouten
Ik verbaas me wel over de kwaliteit van de Nederlandse taal van de chatbot. De fouten die ik als tekstcorrector het vaakst tegenkom, worden door deze chatbot niet gemaakt! Elke zin begint met een hoofdletter en eindigt met een punt. Zelfs dt-fouten heb ik nog nauwelijks gezien!
Toch kloppen niet alle zinnen die de chatbot genereert, kijk maar naar de volgende voorbeelden:
Op een dag kwam Sarah plotseling bij haar moeder op de deur.
Na het eten maakten ze samen de afwas en bleven ze verder praten.
Dus let op; als je een stuk tekst door een chatbot laat genereren, moet je de tekst echt nog laten nakijken. ChatGPT produceert geen foutloze teksten.
ChatGPT; handig voor schrijvers?
Ik geloof zeker dat ChatGPT voor schrijvers erg handig kan zijn. Niet om een compleet boek te typen – al verwacht ik dat de chatbot daar steeds beter in zal worden – maar wel om inspiratie op te doen. Heb jij geen idee wat je moet serveren in een luxe restaurant? Vraag het de chatbot en je komt op nieuwe ideeën. Ben je even compleet inspiratieloos en weet je niet hoe je een nieuwe paragraaf moet beginnen, maar weet je wel waar het over moet gaan? Vraag het de chatbot en wie weet geeft hij je een openingszin waar je iets mee kan!