Ga naar de inhoud

De cover van je e-book – 6 tips om rekening mee te houden bij het ontwerpen van een cover

  • door
Kobo Plus voor schrijvers - beginnende selfpubbers cover van je e-book - abonnementslezen - prijs voor je e-book

‘Don’t judge a book by its cover’ is bekende Engelse uitdrukking. Letterlijk vertaald: ‘Beoordeel een boek niet op basis van de omslag.’ Deze Engelse uitdrukking wil zeggen dat je iets niet moet beoordelen op basis van een buitenkant. Dit kan bijvoorbeeld gaan om mensen (iemand die er slim uitziet hoeft niet slim te zijn) of huizen (een oud, vervallen huis kan vanbinnen modern zijn opgeknapt, of huis dat er nieuw modern uitziet kan vanbinnen helemaal uitgeleefd zijn).

Dit geldt ook voor boeken; een boek mag je niet beoordelen op basis van de omslag. Maar toch gebeurt dit. De cover van je e-book is immers vaak het eerste wat iemand ziet.

Eigenlijk wordt altijd aanbevolen om een professional in te schakelen om een cover te laten maken. Wil je toch je eigen cover ontwerpen? Lees dan onderstaande tips.

6 tips voor de cover van je e-book

  • Zorg dat je cover aantrekkelijk is. Een cover is het eerste wat mensen zien van een boek en de cover kan voor sommigen al een beslissing geven om een boek wel of niet te gaan lezen. Zorg ervoor dat je cover het genre van je boek uitstraalt zodat een lezer weet waar hij aan toe is. Een chicklit met een donkere, mysterieuze achtergrond, zal bijvoorbeeld niet als chicklit gezien worden maar eerder als thriller of mysterieuze roman. In de categorie chicklits zal iemand deze niet snel uitkiezen als hij of zij op zoek is naar een chicklit. Geen inspiratie voor een cover? Bekijk andere covers in hetzelfde genre om inspiratie op te doen voor je eigen cover.
  • Niet elke website accepteert dezelfde afmetingen voor een cover. Bij Kobo worden bijvoorbeeld meerdere afmetingen geaccepteerd, terwijl bij KDP Amazon alle e-bookcovers exact hetzelfde formaat moeten hebben. Houd hier rekening mee bij het (laten) ontwerpen van je cover.
  • E-readers zijn niet altijd in kleur. Sommige mensen downloaden en lezen e-books via een tablet of mobiele telefoon, maar er zijn ook mensen die een e-reader gebruiken. Op een e-reader is de voorpagina van een e-book vaak in zwart-wit afgebeeld. Zorg er daarom voor dat de cover van je e-book er ook in zwart-wit aantrekkelijk uitziet. Upload je je e-bookcover in KDP Amazon? Daar kun je direct zien hoe je cover er op een kleiner formaat en in zwart-wit uitziet.
  • Op zowel e-readers als tablets als telefoons worden de covers van e-books vaak klein weergegeven. Waar een fysiek boek misschien wel een A5-formaat heeft, is het formaat van een e-book op het schermpje van een mobiele telefoon of tablet maar enkele centimeters. Zorg ervoor dat in elk geval de titel, en liefst ook de naam van de auteur en de andere belangrijke aspecten van de cover, ook nog duidelijk zijn op een cover van ongeveer vier centimeter hoog.
  • Heb je een serie geschreven? Zorg er dan voor dat de boekcovers dezelfde uitstraling hebben, zodat op het eerste gezicht meteen duidelijk is dat de e-books bij elkaar horen. Maar: gebruik niet telkens dezelfde cover waarbij je alleen de naam van de titel aanpast. Als een cover dan in een klein formaat bekeken wordt, is het waarschijnlijk niet duidelijk dat het om een ander boek in dezelfde serie gaat.
  • Foto’s van internet mag je niet zomaar gebruiken op je cover. Op websites als Pixabay en Unsplash kun je afbeeldingen vinden die je wel, gratis, mag gebruiken voor je cover.