Ga naar de inhoud

Zelf een e-book uitgeven via Amazon

  • door
zelf uitgeven via Draft2Digital, uitgeven via Amazon, e-book bij google books

Het uitgeven van een e-book via Amazon is eenvoudig. Een voorpagina en een Worddocument met daarin je manuscript zijn de enige bestanden die je nodig hebt om je e-book te publiceren. Ook moet je overige gegevens (zoals de titel, de samenvatting en de prijs) invullen en… tada! Je e-book gaat gepubliceerd worden – het kan echter wel 72 uur duren voordat het e-book daadwerkelijk te koop is in de Amazon-store.

KDP Amazon is een platform voor auteurs die zelf hun e-book uit willen geven, ze zijn de verbindende factor tussen schrijver en koper. Zij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het e-book en helpen je niet met bijvoorbeeld opmaak, redactie en promotie. Je mag gebruikmaken van hun verkoopplatform in ruil voor 30-70% van je opbrengst.

Een e-book dat je uitgeeft via Amazon komt alleen op de website van Amazon terecht. Om een e-book te kunnen uitgeven via Amazon heb je een account nodig. Daarnaast kun je een belastingformulier invullen waaruit blijkt dat jij in Nederland belasting betaalt, zodat zij geen belastingen inhouden bij je uitbetalingen.

De voorpagina van je e-book op Amazon

Bij het uploaden van de voorpagina van je e-book op Amazon kun je precies zien hoe de  voorpagina er in het klein en in het zwartwit uit komt te zien. Dat is handig om te kijken of de voorpagina ook duidelijk is als het een kleiner formaat is! Er is bij Amazon maar één formaat voorpagina dat wordt geaccepteerd. Hou daar rekening mee bij het (laten) maken van je voorpagina! Dit is namelijk net een ander formaat dan op de meeste andere websites. Hoewel het niet altijd handig is, ziet het er wel mooier uit in een overzicht. Bij bijvoorbeeld Kobo zie je in een overzicht verschillende formaten voorpagina’s van e-books wat er nogal rommelig uit kan zien. Bij Amazon is dit niet zo omdat ze maar één formaat accepteren.

KDP select

Amazon heeft de mogelijkheid om een e-book exclusief via hen uit te geven (KDP select), maar ik zou Nederlandse auteurs niet aanraden om daar gebruik van te maken. In KDP select heb je verschillende mogelijkheden om je e-book te promoten, maar helaas zijn de meeste van deze mogelijkheden alleen beschikbaar voor Engelstalige boeken. Bovendien mag je, als je je boek in KDP select plaatst, op geen enkele andere website je boek publiceren gedurende minimaal 90 dagen, of zolang je je boek in KDP select houdt.

Verkoopoverzichten van Amazon

Ongeveer twee weken nadat de maand is afgelopen kun je via de website van Amazon het verkoopoverzicht downloaden. Op de site zie je ook je verkopen over de huidige maand – of langer terug – in statistieken weergegeven, en deze statistieken komen vaak goed overeen met het overzicht aan het eind van de maand. Ook kun je hier zien wat je de afgelopen periode verdiend hebt.

De verkoopoverzichten zelf zijn wat onoverzichtelijk, maar er staat wel op wat je per boek per land verdiend hebt. Het nadeel hiervan is dat het in de valuta van het betreffende land staat. Leuk om een boek te verkopen in Brazilië, maar wat krijg jij? Hoeveel dat precies is zie je pas een tijdje later als het bedrag op je bankrekening staat. Op dat geld moet je echter wel lang wachten. Je ontvangt het bedrag (geen minimumbedrag vereist) ongeveer 60 dagen na het eind van de maand. Dat betekent dat de verdiensten van oktober rond 31 december op je bankrekening staan. Enkele dagen voordat ze uitbetalen, ontvang je hier altijd een e-mail over.

Worden er in Nederland veel e-books verkocht via Amazon?

Er worden Nederlandstalige boeken verkocht via Amazon, maar de webshop is voor e-books nog lang niet zo populair als bijvoorbeeld Bol.com of Kobo Books. Echter is Amazon natuurlijk nog niet zo lang actief in Nederland, dus hopelijk zullen er in de toekomst meer boekverkopen zijn én meer mogelijkheden voor Nederlandstalige schrijvers.

Meer weten over het uitgeven van je eigen e-books?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *