Ga naar de inhoud

Een e-book uitgeven – de voordelen

  • door
eigen e-book uitgeven. kies jij ervoor om zelf je e-book uit te geven? linkedin

Je hebt besloten om je manuscript uit te geven in eigen beheer, wat goed! Maar wat nu? Kies je voor een fysiek boek of een e-book? In deze blog geef ik aan wat de voordelen zijn bij een e-book uitgeven.

Je hebt minder kosten

Een fysiek boek is (meestal) duurder dan een e-book, zowel voor de auteur als voor de lezer. Bij een fysiek boek zijn er bijvoorbeeld druk- en opslagkosten, dat heb je voor een e-book niet nodig. Regelmatig hoor ik van auteurs die uitgeven in eigen beheer dat ze bij een fysiek boek nauwelijks iets verdienen, vaak ongeveer één euro voor een boek dat gemiddeld twintig euro kost. Bij een e-book daarentegen houdt een auteur vaak 70 procent van de prijs over – als je je e-book op je eigen website verkoopt is dat zelfs nog meer!

Het is gemakkelijker

Een fysiek boek moet gedrukt worden en daarvoor moeten de juiste bestanden aangeleverd worden. Denk aan de omslag van het boek waarbij rekening moet gehouden met de cover, de achterkant én met de rug van het boek; die moet exact de dikte van het boek zijn. Een fysiek boek heeft voor de inhoud van het boek een speciaal gemaakt bestand nodig waarin bijvoorbeeld de paginanummers al goed staan aangegeven en de opmaak helemaal klopt. Een e-book uitgeven is gemakkelijker dan dat; op de meeste platforms waar je je e-book kunt verkopen, is het uploaden van een Wordbestand voldoende. Het platform zorgt ervoor dat het beschikbaar komt in de juiste bestandsformaten. Bovendien wordt het e-book dan al binnen drie dagen, maar vaak zelfs sneller, aangeboden in de online winkel.

Het proces kost minder tijd

Het schrijven, laten redigeren, herschrijven en corrigeren duurt bij een e-book even lang als bij het schrijven van een fysiek boek. Maar de rest van het uitgeefproces kost minder tijd. Er is geen tijd nodig om het boek te laten drukken. Er is zelfs geen tijd nodig om het boek per post te sturen of in de winkel te kopen. Bij een e-book aankoop kan het e-book vaak al meteen gelezen worden.

Je kunt nog aanpassingen doen

Hoewel de meeste e-books nagekeken worden op spelfouten voordat deze gepubliceerd worden, kan het natuurlijk altijd gebeuren dat er nog een foutje in staat dat pas na publicatie ontdekt wordt. Het voordeel van een e-book is dat dat foutje eenvoudig is om aan te passen. Het enige wat je hoeft te doen is het foutje aanpassen in je Wordbestand en dat nieuwe bestand uploaden. Bij een fysiek boek is het na het drukken niet mogelijk om een foutje nog te verbeteren.

Meer weten over het zelf uitgeven van e-books?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *