Een kerstverhaal – hoe schrijf je dat? Tijdens Kerstmis – en de weken daarvoor – komen de kerstfilms weer op televisie. Wat is het toch waardoor die kerstfilms ieder jaar opnieuw goed bekeken worden? Wat maakt het verhaal een goed kerstverhaal? Is het omdat er precies die clichés in voorkomen die we, met name tijdens Kerstmis, zo graag willen zien? Echte kerstfilms gaan vaak over families en relaties, volop kerstversiering, eten en een kerstgevoel en de films eindigen vrijwel altijd met een happy end. Maar wat is nu het recept voor het schrijven van een goed kerstverhaal?
Herinneringen aan kerst
Iedereen heeft bepaalde herinneringen aan kerst. Iedereen heeft eigen clichés en tradities die bij kerst horen. Wat denk je van het kopen en/of optuigen van de kerstboom? Het ophangen van de (buiten)kerstverlichting? Cadeaus onder de kerstboom, gourmetten met de hele familie, een foutekersttruiendag of samen naar de schaatsbaan? Of juist het luisteren naar kerstliedjes op de radio of het zien van de Coca Cola-reclame? Wat is kerst voor jou? Wanneer voel jij dat het (bijna) kerst is?
Hoe schrijf je een (goed) kerstverhaal?
Er zijn meerdere cliché-elementen die een (grote) rol kunnen spelen in een kerstverhaal. Denk aan familie- en liefdesrelaties. Buiten is het koud en donker, binnen is het warm en gezellig – mede dankzij de versierde kerstboom. Kerst zorgt voor saamhorigheid en vaak denkt men bij kerst aan sneeuw en aan lekker eten.
Ingrediënten voor een kerstverhaal
Ga je een kerstverhaal schrijven? Wat zijn dan ingrediënten waar je aan kunt denken bij het schrijven van een kerstverhaal? Ik noem er hieronder enkele, en geef meteen één of meerdere voorbeelden om te gebruiken in een verhaal.
- strijd tussen goed en slecht (eenzaamheid vs. samen zijn, een gierige baas vs. een hulpvolle, arme vrouw)
- kou (sneeuw, duisternis, eenzaamheid)
- warmte (warme chocolademelk, de gezellige sfeer door de verlichting, kaarsen)
- magie (geen ongeloofwaardige toverspreuken, maar wel het moment dat het onverwachts tóch gaat sneeuwen)
- happy end (verloren liefdes vinden elkaar, een pleegkind vindt haar ouders)
Aan het begin van een kerstverhaal is er vaak een strijd, of een obstakel, maar er verschijnt een lichtpuntje in de duisternis dat steeds groter wordt waardoor het verhaal goed afloopt.
Maar hoe zorg je ervoor dat je verhaal ondanks deze cliché-elementen toch uniek blijft?
Hoe kun je de clichés vermijden?
Als je de lezer een kerstgevoel wilt geven, dan wordt dat gevoel vaak opgebouwd uit clichés. Het zijn de vaste elementen die in een kerstverhaal verwacht worden en die het een kerstverhaal maken. De kunst bij het schrijven is om gebruik te maken van clichés, maar deze wel om te zetten naar je eigen verhaal.
In plaats van clichés toe te passen op je eigen verhaal, kun je er ook voor kiezen om clichés juist te vermijden. Heb je al eens gedacht aan deze mogelijkheden?
- Vermijd het happy end. Er zijn kerstverhalen waarin de hoofdpersonen overlijden (maar niet iedereen die een kerstverhaal leest zit te wachten op een ongelukkig einde).
- In plaats van de koude, romantische sneeuw, kan het ook ijzig en spekglad zijn. Net zo koud, maar een stuk gevaarlijker en veel minder romantisch.
- Kerstmis in de sneeuw? Dat hoeft natuurlijk niet! Ook in landen waar het in december meer dan 25 graden is vieren ze kerst!
Heb jij een kerstverhaal geschreven? Laat het me weten, ik lees het graag!
Veel schrijfplezier en alvast fijne feestdagen!