Ga naar de inhoud

Een nawoord – wat is het en hoe schrijf je het?

  • door
grafische programma's voor schrijvers - wat schrijf je in een nawoord

In een nawoord blikt een schrijver terug op het schrijfproces van het boek. In sommige boeken lees je een nawoord, in andere boeken een voorwoord of een epiloog. Maar wat is het verschil, en wat schrijf je in een nawoord?

Het verschil tussen een voor- en nawoord

Qua inhoud hoeft er geen verschil te zijn tussen een voorwoord en een nawoord. Inhoudelijk zijn beide bedoeld om te reflecteren op het schrijven van dit boek en om mensen te bedanken die hebben bijgedragen aan het boek. Dit kan zowel in een voorwoord als in een nawoord. Het verschil is dat een voorwoord voor het verhaal staat en een nawoord na het verhaal.

Het verschil tussen een nawoord en een epiloog

Een nawoord is niet hetzelfde als een epiloog. Een epiloog gaat om het verhaal en dan met name om de hoofdpersoon. Een nawoord gaat om jou als schrijver en het schrijfproces van het boek.

Wat schrijf je in een nawoord?

Wat kun je schrijven in een nawoord (of voorwoord)? Je kunt enkele vragen beantwoorden, zoals:

  • Wat heb je geleerd tijdens het schrijfproces van dit boek?
  • Is er iets veranderd? Had je bijvoorbeeld eerst een heel ander eind in gedachten?
  • Wie wil je bedanken? Bijvoorbeeld je partner, je kinderen, of je redacteur?
  • Heb je tijdens het schrijven iets meegemaakt waardoor je nieuwe inspiratie kreeg? Heb je iets verwerkt in het verhaal dat je zelf tijdens het schrijven hebt meegemaakt?

Let erop dat een nawoord schrijven alleen verstandig is als je daadwerkelijk iets te melden heb. Als je alleen je partner wilt bedanken voor zijn steun dan is een heel nawoord niet nodig.

Wat schrijf je niet in een nawoord?

Alles wat in een epiloog hoort te staan hoort niet thuis in een nawoord. Denk aan alles wat met het verhaal te maken heeft. Vertel in een nawoord niet hoe het verder is gegaan met de hoofdpersoon. Wel kun je in een nawoord aangeven hoe je je voelde toen je iets liet gebeuren met de hoofdpersoon.

Meer weten over het einde van je boek?