Ga naar de inhoud

Je eigen e-book uitgeven is makkelijker dan je denkt

  • door
eigen e-book uitgeven. kies jij ervoor om zelf je e-book uit te geven? linkedin

Een eigen e-book uitgeven dat anderen kunnen kopen op bijvoorbeeld Bol.com, Kobo of Apple Books. Het klinkt misschien als een droom, als iets wat nauwelijks mogelijk is. Maar dat is niet waar! Het is zelfs heel eenvoudig om je e-book op bijvoorbeeld Bol.com of Apple Books te publiceren. In deze blog leg ik je uit wat de mogelijkheden zijn.

Het gaat in deze blog alleen om e-books, niet om fysieke boeken. De platforms besproken in deze blog zijn bedoeld voor schrijvers die hun boek echt in eigen beheer uitgeven, dus niet via platforms die aangeven je te helpen met het uitgeven (zoals Pumbo, Boekscout, Boekengilde of Brave New Books).

Een eigen e-book uitgeven; wat zijn de mogelijkheden?

Een e-book uitgeven via je eigen webshop

Als je een eigen website hebt, kun je ervoor kiezen om je e-book in je eigen webshop te verkopen.

Maar is een webshop niet erg ingewikkeld? Hoe zorg je ervoor dat dat boek op elk (verschillend) apparaat te lezen is? En alle administratie die erbij komt kijken? Zou het niet makkelijker zijn als je e-book op andere websites verkocht wordt en jij aan het eind van de maand het verkoopoverzicht krijgt én de daarbij behorende royalty’s ontvangt? Een van de nadelen is dat je een deel van de opbrengst van je boek af moet staan aan de website, maar daar staat wel tegenover dat je e-book in die webshop (waarschijnlijk) veel vaker wordt verkocht dan via je eigen website. Tenzij je een Instagraminfluencer bent met tienduizenden volgers of op een andere manier een enorme hoeveelheid fans hebt.

Een e-book uitgeven via Draft2Digital

Dit platform zorgt ervoor dat je e-book in diverse online boekwinkels verschijnt – en je kunt zelf aangeven of je je e-book wel of niet in een bepaalde webwinkel wil hebben. Via Draft2Digital (D2D) komt je e-book bijvoorbeeld op Amazon, Bol.com, Kobo en in de Apple Store te staan, maar denk ook aan onbekendere (buitenlandse) webshops zoals Barnes & Nobles en Tolino. Het voordeel is dat jij je e-book en alle bijbehorende informatie maar één keer hoeft te uploaden en dat zij ervoor zorgen dat het boek in de webshops in de juiste bestandsformaten aangeboden worden. Het nadeel is echter dat zij (afhankelijk van de webshop) soms minder royalty’s uitkeren dan de online webwinkel zelf. Omdat die percentages verschillend zijn, kan het soms beter zijn om een e-book zelf op een bepaald platform zelf te publiceren (zoals rechtstreeks op Kobo in plaats van op Kobo via Draft2Digital).

Een e-book uitgeven via Kobo

Kobo en Bol.com zijn in Nederland toch wel de grootste aanbieders qua e-books. Zeker sinds Kobo met Kobo Plus is begonnen is het platform gegroeid en zie ik steeds meer aanbod verschijnen. Kobo heeft een eigen platform waarop schrijvers hun eigen e-books uit kunnen geven en het voordeel is dat het e-book dan ook op Bol.com verschijnt! (Tenzij het een gratis boek is). Je kunt bovendien zelf aangeven of je wilt dat je e-book te lezen is via Kobo Plus of niet.

Andere platforms om je eigen e-book uit te geven

Er zijn nog vele andere websites om je eigen e-book uit te geven. Zo kun je bij Google Books, Amazon en Apple je eigen e-book publiceren, in plaats van via bijvoorbeeld D2D. Smashwords is, net als D2D, een overkoepelend platform dat ervoor zorgt dat je e-book in meerdere webshops verkrijgbaar is.

Ben jij van plan om je e-book via een van deze platforms te publiceren? Lees dan Tips voor beginnende self-pubbers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *