Ga naar de inhoud

Belangrijke eigenschappen van een tekstcorrector

  • door
Eigenschappen van een tekstcorrector auteursrecht bedenk titel voor boek

Er is geen opleiding voor tekstcorrector, er is geen diploma voor nodig om jezelf tekstcorrector te mogen noemen. Toch kan niet iedereen die de Nederlandse taal als moedertaal heeft tekstcorrector zijn – er zijn wel een aantal eigenschappen die je als tekstcorrector goed kunt gebruiken! Ik geef je in deze blog de belangrijkste eigenschappen van een tekstcorrector.

Taalgevoel

Taalgevoeligheid voor de Nederlandse taal is een belangrijke eigenschap van een tekstcorrector. Binnen dat taalgevoel valt bijvoorbeeld het meteen opmerken van fouten of onlogische dingen. Eigenlijk moet je wel een passie voor taal hebben om tekstcorrector te kunnen zijn – of in elk geval ‘iets’ met taal hebben. Zonder taalgevoel kun je ook wel een tekst corrigeren, maar dan ben je daar waarschijnlijk ontzettend lang mee bezig…

Goede taalbeheersing

Als tekstcorrector is het noodzakelijk om de Nederlandse taal zeer goed te beheersen. Perfect is niet mogelijk, want niemand weet álles over de Nederlandse taal. Iedereen zoekt weleens iets op. Toch is het wel noodzakelijk om een goede beheersing van de Nederlandse taal te hebben zodat je niet alles op hoeft te gaan zoeken.

Oog voor detail/perfectionisme

En je moet oog voor detail hebben; alleen uitstekende kennis van de Nederlandse taal is niet voldoende voor een tekstcorrector. Het gaat niet alleen om de woorden van de tekst, maar ook om consistentie. Eindigt bijvoorbeeld elke zin in een opsomming met een punt (of juist niet)? Ook dit zijn aspecten die een tekstcorrector checkt. Een andere eigenschap die hier ook bij hoort is nauwkeurigheid. Je moet secuur kunnen werken om de fouten in de teksten te vinden.

Werken onder tijdsdruk

Ook kunnen werken onder tijdsdruk is belangrijker. Bij veel van de opdrachten die ik krijg wil de opdrachtgever de teksten graag zo snel mogelijk nagekeken hebben. Af en toe hoor ik van bijvoorbeeld een schrijver wel dat ik over een bepaalde tijd een manuscript kan verwachten, maar meestal is de opdracht zoals deze aanvraag: “Mijn website moet zo snel mogelijk online, kun je de teksten binnen twee dagen nakijken?” Het is als tekstcorrector belangrijk dat je kunt werken onder tijdsdruk, maar ook dat je binnen die tijd nauwkeurig werkt – je wilt immers wel een correcte tekst afleveren.

Concentratievermogen

Het nakijken van teksten vergt veel concentratie. Het is daarom belangrijk om geconcentreerd te kunnen werken. Je moet immers nauwkeurig en secuur werken, want je wilt natuurlijk wel dat je correcties perfect zijn!

Denk jij dat je een goede tekstcorrector bent? Doe de quiz!

Meer lezen over hoe ik tekstcorrector ben geworden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *