In sommige boeken staat er na het verhaal nog een epiloog geschreven. Maar waarom staat daar een epiloog, waarom zou je een epiloog schrijven?
Wat is een epiloog?
Epiloog heeft verschillende betekenissen. Bij een toneelstuk wordt een epiloog na het toneelstuk vaak gebruikt om toeschouwers meer uitleg te geven of om stof tot nadenken te geven. Een epiloog is ook de laatste etappe van een wielerronde. Een epiloog staat in een boek aan het eind van het verhaal.
Het verschil tussen een epiloog, conclusie en nawoord
Een conclusie is een besluit van alles wat er eerder genoemd is. Een epiloog is geen besluit van wat eerder is verteld, maar voegt juist iets toe aan het verhaal. In een epiloog van een romantisch boek staat vaak hoe het gaat met de hoofdpersonen nadat het verhaal is afgelopen. De epiloog is een soort verlenging van het verhaal waarin kort wordt verteld wat er met de personages is gebeurd nadat het verhaal ten einde was.
Na de epiloog in het boek komt soms nog een nawoord, waarin de schrijver zijn schrijfproces kan beschrijven en de mensen bedankt die hebben meegeholpen met het tot stand komen van het boek. In het nawoord kan de schrijver uitleggen wat hij heeft geleerd of meegemaakt tijdens het schrijven van dit boek. Een nawoord wordt geschreven vanuit het punt van de schrijver.
In het nawoord gaat het dus om (het schrijfproces van) de schrijver, terwijl het in de epiloog over de hoofdpersonen en het verhaal gaat.
Twijfel je over je epiloog?
Het schrijven van een epiloog is niet verplicht. Heb je niets toe te voegen? Schrijf het dan niet.
Maar schrijf je een serie? Wellicht kun je in de epiloog niet alleen laten weten hoe het verdergaat met de hoofdpersoon, maar kun je ook al een tipje van de sluier oplichten over het volgende deel van de serie…