Ga naar de inhoud

Hoe kun je als schrijver van een fan een superfan maken?

  • door
fan superfan

Wat is een fan en wat is een superfan?

Vindt iemand het leuk om je werk te lezen en kan die persoon niet wachten tot je volgende boek verschijnt? Dat is een echte fan van jouw werk. Maar wist je dat er ook superfans zijn? Superfans zijn je lezers die niet alleen met smart wachten op je volgende boek, maar jou ook supporteren en ambassadeurs worden. Superfans zijn degenen die de positieve recensies van jouw boeken delen, zowel op sociale media als in blogs, én die jouw boeken aanraden aan andere lezers! Maar hoe maak je van een fan een superfan?

Hoe maak je van een fan een superfan?

Bouw een persoonlijke band op

Communiceer met je fans op een persoonlijke manier. Beantwoord hun e-mails, hun reacties op social media en hun vragen. Laat zien dat je hun steun op prijs stelt en dat je om hun mening geeft.

Bied consistente kwaliteit

Superfans ontstaat niet zomaar na een kort verhaal of een eerste boek. Ze ontstaan wanneer lezers regelmatig uitstekende inhoud van je ontvangen. Zorg ervoor dat je schrijfwerk van hoge kwaliteit is en blijf consequent presteren. Hierdoor blijven je fans behouden en zul je nieuwe lezers aantrekken – maar zullen ook je fans in superfans kunnen veranderen.

Geef fans iets extra’s

Bied je superfans iets extra’s. Denk aan exclusieve verhalen, voorpublicaties, gesigneerde kopieën van je boeken of merchandise. Superfans voelen zich speciaal als ze toegang hebben tot dingen die anderen niet hebben.

Deel je schrijfproces

Geef je fans een kijkje achter de schermen van je schrijfproces. Deel je uitdagingen, successen en inspiratiebronnen. Laat zien hoever je bent met je volgende boek. Dit maakt de band tussen jou en je lezers sterker, waardoor iemand een superfan kan worden.

Betrek fans bij beslissingen

Laat je (super)fans deel uitmaken van belangrijke beslissingen, zoals het kiezen van een boekomslag of het benoemen van personages. Geef hun het gevoel dat ze actief deel uitmaken van het creatieve proces, waardoor ze uitkijken naar het eindresultaat.

Het kost tijd om fans te krijgen, en zeker om daar superfans van te maken, maar je inspanningen zijn de moeite waard! Superfans blijven niet alleen jou en je werk onderssuteunen, ze kunnen ook helpen om een groter publiek te bereiken door aanbevelingen, gedeelde berichten en mond-tot-mondreclame. Blijf toegankelijk en betrokken bij je lezers om een goede basis te leggen voor een loyale groep superfans!