Ga naar de inhoud

Foutloze teksten? 4 tips om zelf je teksten na te kijken

  • door
foutloze teksten

Als ondernemer is het belangrijk om foutloze teksten te publiceren. Fouten in teksten zorgen er niet alleen voor dat je minder geloofwaardig overkomt, ook zorgt het voor minder vertrouwen in jou. Dat is toch niet wat je wilt? Het is daarom belangrijk om je teksten na te (laten) kijken, voordat je deze publiceert.

Het is makkelijker om de teksten van iemand anders na te kijken dan de teksten van jezelf. Je weet al wat er in je eigen tekst zou moeten staan; je hebt de tekst namelijk zelf geschreven. Omdat je de inhoud van je eigen tekst al kent, ga je scannend lezen. Daardoor is de kans groter dat je het niet ziet als je bijvoorbeeld een woord vergeten bent, want in gedachten – je weet immers wat er moet staan – zie je dat woord wél staan.

Ik geef je vier tips om zelf je teksten na te kijken:

Tip 1: Laat de tekst een dagje rusten

Minimaal één dag, maar liefst zelfs langer, leg je de tekst aan de kant. Als je het na een tijdje nog een keer leest kijk je frisser tegen de tekst aan waardoor je misschien wél een bepaalde fout ziet. Als ondernemer heb je misschien niet altijd tijd om één of meerdere dagen te wachten tot je een tekst kunt publiceren. In dat geval raad ik je aan om eerst even iets anders te gaan doen, zodat je toch met een vernieuwde blik naar de tekst kunt kijken.

Tip 2: Lees de tekst op papier

Het uitprinten van een tekst is misschien niet de meest milieuvriendelijke optie, maar uit onderzoek is gebleken dat onze ogen rustiger zijn als we iets op papier lezen. Als we op een scherm lezen zijn onze ogen onrustiger waardoor we gaan scannen en daarom zien we de fouten in de tekst eerder over het hoofd.

Tip 3: Pas de lay-out aan

Door het aanpassen van de lay-out wordt een tekst ineens minder herkenbaar, waardoor je beter op moet letten. Hierdoor kun je kleine foutjes ineens wél zien. Kies er bijvoorbeeld voor om het lettertype te vergroten. Ook kun je kiezen voor een ander lettertype of een grotere regelafstand. Ook door de tekst op een ander apparaat te lezen – bijvoorbeeld een telefoon of een tablet in plaats van een laptop – wordt de lay-out van de tekst aangepast.

Tip 4: Lees je tekst hardop

Door een tekst hardop te lezen zorg je ervoor dat je langzamer leest dan als je alleen in je gedachten leest. Daarnaast zorgt het ervoor dat je in de uitgesproken zinnen hoort of een zin klopt. Mist er een woord of klinkt een zin niet goed? Dit is sneller opgemerkt als je een zin hardop leest.

Schrijf jij zelf je teksten, maar twijfel je soms aan de spelling van een woord? Ben jij ervan overtuigd dat je foutloos schrijft, maar kom je soms toch nog een foutje tegen? Wil je weten hoe goed jouw teksten zijn? Vraag dan nu een gratis scan aan voor jouw e-book, nieuwsbrief, website of manuscript en ik geef je minimaal drie tips zodat jouw tekst nog beter wordt.

Ja, ik wil die gratis scan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *