Sinds ik een paar jaar geleden voor mezelf ben begonnen als tekstcorrector krijg ik regelmatig de vraag: wat doet een (freelance) tekstcorrector nou eigenlijk? Hieronder beantwoord ik enkele veelgestelde vragen.
Wat doet een tekstcorrector?
De functienaam spreekt voor zich; een tekstcorrector corrigeert teksten. Correct taalgebruik is de basis van een overtuigende tekst. Als tekstcorrector bemoei ik me niet echt met de inhoud van een tekst, maar let ik er wel op dat de tekst foutloos is. Hierbij gaat het niet alleen om correcte spelling en grammatica, maar ik check bijvoorbeeld ook zinsopbouw, interpunctie en consistentie. Als tekstcorrector zorg ik ervoor dat de tekst prettig leesbaar is.
Een tekstcorrector corrigeert verschillende soorten teksten. Er worden door bedrijven dagelijks allerlei teksten gepubliceerd, zoals blogs, nieuwsbrieven, persberichten, artikelen, folders, et cetera.
Ook schrijvers schakelen vaak een tekstcorrector in om hun manuscript te corrigeren. Sommige schrijvers doen dit omdat ze het boek in eigen beheer willen uitgeven, andere schrijvers willen een correctie omdat ze met een foutloos manuscript een grotere kans hebben dat een uitgever het boek uit wil geven.
Waarom is tekstcorrectie belangrijk?
Iedereen leest over zijn eigen foutjes in een tekst heen. Je weet namelijk wat je met de tekst wilt vertellen en wat er zou moeten staan. Je kunt je tekst herlezen, maar toch zie je vaak je eigen fouten niet. Natuurlijk kun je met spellingscontrole enkele foutjes verbeteren, maar de spellingscontrole let niet op zinsbouw, consistentie en interpunctie.
De tekst die je geschreven hebt heeft een doel. Met je tekst wil jij een bepaalde doelgroep overtuigen of informeren. Een tekst moet foutloos zijn om zijn doel te kunnen bereiken, zowel qua inhoud als qua taal en grammatica. Een correcte tekst is de basis om een goed, overtuigend verhaal te vertellen. Fouten in teksten roepen vragen op bij het lezen. Fouten in een tekst zorgen ervoor dat lezers afgeleid raken waardoor de boodschap niet duidelijk overkomt. Ook kunnen fouten in een tekst ergernis oproepen waardoor een lezer afhaakt; een lezer die afhaakt betekent voor jou een mogelijke klant die afhaakt.
Wat zijn de eigenschappen van een tekstcorrector?
Als (freelance) tekstcorrector is het belangrijk dat je beschikt over een excellente taalbeheersing en dat je fouten en inconsistenties in teksten meteen opmerkt. Je hoeft niet alles te weten – niemand kent de juiste spelling van alle woorden uit de Nederlandse taal – maar je moet wel het inzicht hebben om foutjes in teksten snel te zien.
Als tekstcorrector beschik je over een goed concentratievermogen en werk je zeer nauwkeurig. Daarnaast moet je kritiek durven geven en verbeteringen durven voorstellen. Als tekstcorrector herschrijf je geen tekst – dat doet een redacteur of de schrijver van de tekst zelf – maar kun je wel verbeteringen voorstellen.