Ga naar de inhoud

Fysieke boeken vs. e-books

  • door
fysieke boeken - Tekst en letters - boekpromotie

Toen ik mijn eerste e-reader had ging mijn voorkeur nog uit naar fysieke boeken. Maar ik zou twee maanden in het buitenland gaan werken in de zomer, dus genoeg fysieke boeken meenemen om tijdens die twee maanden in het buitenland mijn vrije dagen in de zon lezend door te komen… dat zou niet lukken. Eigenlijk was ik al vrij snel blij met de aankoop van mijn e-reader, al moet ik zeggen dat deze inmiddels behoorlijk verouderd is (de e-reader is inmiddels acht jaar oud) en tegenwoordig lees ik e-books eigenlijk altijd op mijn telefoon of op een tablet.

Een e-book kun je niet…

En eerlijk is eerlijk; e-books kun je niet op alfabetische volgorde in je kast zetten. Je kunt ze ook niet op kleur in je kast zetten. Je kunt niet door de nieuwe bladzijdes bladeren en de ‘nieuwe’ boekengeur ruiken. Dus waarom ben ik dan zo’n fan van e-books? Of heeft een fysiek boek toch meer voordelen?

Voordelen van fysieke boeken vs. e-books

Een fysiek boek heeft echte bladzijden

Het beste voordeel van een fysiek boek vind ik dat je erin kunt bladeren. Het omslaan van een bladzijde hoort toch wel een beetje bij de leesbeleving van een boek. Een fysiek boek is tastbaar. Aan het aantal bladzijden en de dikte van het boek kun je zien hoe ver je al bent met lezen. In een e-book kun je niet bladeren. Het scherm aantikken om de volgende pagina te kunnen lezen geeft mij niet dezelfde ervaring als het kunnen omslaan van een bladzijde in een fysiek boek. Je kunt in een e-book wel aan de paginanummers zien hoe ver je bent in het boek, maar dat is niet te vergelijken met het zien van de bladzijden die je nog moet lezen.

Een fysiek boek is leuker om cadeau te geven

Vroeger vroeg ik regelmatig boeken voor mijn verjaardag. Tegenwoordig vraag ik geen boeken meer, want ik kan niet zeggen; pak maar een e-book voor me in. En een tegoedbon of cadeaukaart voor een e-book vind ik toch een stuk minder leuk om te krijgen. Een fysiek boek is veel leuker om te ontvangen en uit te pakken dan een e-book dat je in je mailbox ontvangt of waar je een cadeaukaart voor krijgt.

De accu kan niet leeg

Als ik eindelijk tijd neem om een e-book te lezen op de tablet, dan blijkt de accu meestal op (of bijna leeg) te zijn. Daar gaat het idee om een e-book te lezen… Met een fysiek boek heb je hier geen last van!

De tekst in een fysiek boek wordt beter onthouden

Onderzoek heeft aangetoond dat de tekst in een fysiek boek beter wordt onthouden dan een tekst in een e-book. Een reden hiervoor is dat we bij het lezen van een e-book sneller afgeleid zijn.

Bij een fysiek boek is interactie mogelijk

Mijn kinderen vinden boeken prachtig. Ze vinden het heerlijk om in boekjes te kijken, bladzijdes en flapjes om te slaan en de oudste praat hele verhalen mee en wijst alles aan wat hij ziet. Ze weten dat ze verder moeten gaan naar de volgende bladzijde en als het boekje uit is dan weten ze dat het tijd is om te slapen. Bij een voelboekje weten ze precies waar ze moeten voelen en bij een flapjesboek lijkt het altijd weer alsof ze nog niet eerder achter het flapje hebben gekeken en geen idee hebben wat erachter zit. Veel van onze kinderboeken zijn interactief door bijvoorbeeld flapjes die je om kunt slaan of stofjes die je kunt voelen. Bij een e-book is dat niet mogelijk.

Voor de echte fans; een auteur kan een fysiek boek signeren

Heb je ooit je favoriete auteur ontmoet? Ik wel; toen ik jong was en grote fan was van de boeken van Carry Slee, heb ik haar ontmoet in de plaatselijke boekhandel waar ze twee boeken van me gesigneerd heeft. Wat was ik daar toen trots op! Een e-book daarentegen kun je niet laten signeren.

Voordelen van e-books vs. fysieke boeken

Je kunt meteen gaan lezen

Heb je (thuis) een e-book gekocht? Dan kun je deze meteen downloaden en lezen! Als je een fysiek boek koopt in een webwinkel moet je wachten tot deze de volgende dag (of nog later) bezorgd wordt.

Een e-book is niet uitverkocht

Populair boek kopen? Helaas, uitverkocht! Maar bij een e-book heb je dit probleem niet.

Een e-book is goedkoper

Waar een e-book jaren geleden in de Nederlandse boekenmarkt vaak niet veel goedkoper was dan een fysiek exemplaar van het boek, is dat tegenwoordig wel anders. Omdat de btw op e-books per 1 januari 2020 is verlaagd, zijn veel e-books ongeveer de helft van de prijs van het fysieke boek. Het is daarom logisch dat een e-book goedkoper is; de uitgeverij of auteur is dan geen geld kwijt aan drukwerk en opslag.

Je kunt de leesinstellingen aanpassen

Of je het e-book nu op een telefoon, e-reader of tablet leest; je kunt bijna altijd de leesinstellingen aanpassen. Een feller beeld, of grotere letters? Het is vaak mogelijk! Bij een fysiek boek staat de opmaak vast; de grootte van de letters, de regelafstand en het lettertype zijn al afgedrukt, daar moet je het mee doen. Maar tijdens het lezen van een e-book kun je deze opties vaak zelf aanpassen. Dit is ideaal voor mensen met zichtproblemen die bij het lezen van een fysiek boek vaak een bril nodig hebben. Bovendien kun je bij wat minder licht geen fysiek boek lezen, maar een e-book wel.

Een e-book is met één hand te bedienen

Ooit geprobeerd om een fysiek boek met één hand te lezen, waarbij je met diezelfde hand de bladzijdes om moet slaan? Bijna onmogelijk! Vooral bij nieuwe boeken die graag terug dichtklappen is dat lastig. Bij een e-reader, telefoon of tablet is een tikje op het scherm vaak al genoeg om door te gaan naar de volgende bladzijde.

Een e-book is compact

Ga je op vakantie? Of reis je weleens met het openbaar vervoer? Dan is het veel gemakkelijker om een e-reader of tablet mee te nemen, omdat die veel lichter en compacter zijn. Ze nemen minder ruimte in dan één fysiek boek, terwijl er meerdere e-books op staan. Weinig ruimte in je woning? E-books nemen, in tegenstelling tot fysieke boeken, geen ruimte in beslag!

Bovendien twijfel ik weleens welk boek ik wil gaan lezen. Als ik dan een tablet of e-reader meeneem met meerdere e-books kan ik altijd nog mijn keuze later maken. Wil ik op vakantie een nieuw boek lezen? Dan is een nieuw e-book zo aangeschaft!

Toekomstige mogelijkheden van e-books

Tot nu toe is het op een e-reader alleen mogelijk om een boek te lezen. Op tablets en smartphones is het al mogelijk om boeken te luisteren. Maar het zou kunnen dat er in de toekomst nog meer mogelijkheden ontstaan. Er zouden bijvoorbeeld geluiden toegevoegd kunnen worden aan een e-book – maar zitten mensen daar wel op te wachten? Ik geloof niet dat een e-book de komende decennia de voel- en flapjesboeken voor kinderen gaat vervangen. Ik weet ook niet of dat ooit wel zal gaan gebeuren – vooral voor kinderen blijft een boekje toch iets speciaals.

Conclusie

De voordelen van e-books wegen voor mij zwaarder dan de voordelen van fysieke boeken. Romans, chicklits en andere ontspannende boeken vind ik prima te lezen als e-book. Daarentegen gaat mijn voorkeur bij studieboeken en andere informatieve boeken uit naar de fysieke exemplaren van het boek. Het elektronische exemplaar van een informatief boek is makkelijker om iets op te zoeken, maar op een e-reader of tablet ben ik echt niet handig met markeringen. In een fysiek boek kan ik gemakkelijk markeren, aantekeningen maken en belangrijke bladzijdes aangeven met post-its.

Zoals Stephen Fry zei: ‘Books are no more threatened by e-books, than stairs were by elevators.’

Natuurlijk is het geen wedstrijd – iedereen zal zijn eigen voorkeur hebben om te kiezen voor een e-book of een fysiek boek. Ik vind een goedgevulde boekenkast prachtig om te zien, maar het neemt wel veel ruimte in beslag. Vooral voor vakanties zijn e-books ideaal omdat ik het liefst zo min mogelijk bagage meeneem op reis. Het hangt voor mij daarom af van de omstandigheden om de keuze tussen een fysiek boek of een e-book te maken, al gaat mijn voorkeur steeds vaker uit naar een e-book.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *