Bij vrijwel elke opdracht die ik als tekstcorrector doe zie ik zowel ondernemers als schrijvers op verschillende manieren getallen schrijven.
Lees de volgende drie voorbeelden maar eens:
Ik las deze maand drie boeken en vorige maand las ik er 6.
Ik las deze maand 3 boeken en vorige maand las ik er zes.
Ik las deze maand drie boeken en vorige maand las ik er zes.
Welke zin is volgens jou goed? Of welke zin is er fout?
Eigenlijk is er geen zin die écht fout is – wel zijn er twee zinnen die niet consistent zijn.
Hoe kun je getallen schrijven?
Getallen kunnen je schrijven op twee manieren: 1) in cijfers en 2) in letters.
Voorbeeld 1: 86
Voorbeeld 2: zesentachtig
Zie je het verschil?
Hoe moet je getallen schrijven?
Eerlijk gezegd maakt het mij niet uit hoe jij getallen schrijft – als je maar consistent bent. Hoewel, als jij besluit om het getal driehonderdmiljoenachthonderdzesentwintigduizend in letters te schrijven in plaats van in cijfers, dan zou ik je toch adviseren om dat anders te doen. Want zeg eens eerlijk: wat lees jij liever?
driehonderdmiljoenachthonderdzesentwintigduizend
of
300.826.000?
De richtlijnen voor het schrijven van getallen
Voor mijn eigen teksten houd ik me bij het schrijven van getallen zoveel mogelijk aan de richtlijnen die Onze Taal geeft:
Schrijven in letters:
- getallen tot en met twintig: zeven, vijftien
- tientallen tot honderd: dertig, tachtig
- honderdtallen tot duizend: driehonderd, zeshonderd, duizend
- duizendtallen tot en met twaalfduizend: vijfduizend, elfduizend
- de woorden miljoen, miljard, biljoen, etc.
Schrijven in cijfers:
- alle andere getallen: 42, 674, de 22e eeuw.
- exacte waarden: € 100, 1 april
- nummers van een reeks: hoofdstuk 2, groep 6
- als er binnen een alinea niet consistent wordt omgegaan met getallen: Van de 56 auto’s waren er 13 rood, 27 blauw en 16 grijs.
Wel heb ik enkele uitzonderingen: plaats ik bijvoorbeeld een blog met tips? Dan staat in de titel altijd het getal in cijfers in plaats van in letters. 4 tips om zelf je teksten na te kijken in plaats van vier tips om zelf je teksten na te kijken.
Richtlijnen voor opdrachten
Als ik in een correctie-opdracht zie dat getallen niet consistent worden geschreven – en dat gebeurt in bijna alle opdrachten waar getallen in staan – dan vraag ik altijd aan de opdrachtgever op welke manier ik het moet aanpassen. Ik verwijs daarbij vaak naar de richtlijnen op de website van Onze Taal, maar als een opdrachtgever het op een andere manier wil dan is dat ook prima. Sommige willen bijvoorbeeld enkel de getallen tot en met tien uitgeschreven hebben, andere willen soms zelfs alles uitgeschreven hebben.
Hoe zou ik getallen schrijven?
Zelf zou ik proberen de richtlijnen van Onze Taal aan te houden, maar ik kan me voorstellen dat er uitzonderingen gemaakt worden. Soms is het gewoonweg mooier of duidelijker om het op een andere manier te doen. Hoe een opdrachtgever het wil hebben, dat maakt mij niet uit. Voor mij is het belangrijker dat getallen consistent geschreven worden.