Ga naar de inhoud

Een goede flaptekst schrijven? Dat doe je zo!

  • door
E-book laten nakijken - goede flaptekst schrijven

Hoera, je boek is af! Je manuscript is gecorrigeerd, de cover is ontworpen en het is tijd om je boek uit te geven. Maar vergeet de flaptekst niet! Want de belangrijkste tekst van een boek zou weleens de flaptekst kunnen zijn. Een flaptekst is namelijk vaak de eerste tekst – na de titel – van het boek die een lezer ziet. Op basis van de flaptekst beslist een lezer waarschijnlijk of hij het boek wel of niet gaat lezen. Een goede flaptekst schrijven is daarom erg belangrijk.

Wat is een flaptekst?

Een flaptekst is de tekst die op de achterkant van een fysiek boek staat. Deze tekst geeft een korte omschrijving van de inhoud van het boek. Het is – als het goed is – een aantrekkelijke tekst, die de lezer stimuleert om het boek te gaan lezen. Bij online webshops en e-books staat de flaptekst vaak als beschrijving bij het boek vermeld.

Een flaptekst is niet hetzelfde als een samenvatting van het boek. Het is eerder een promotietekst van een boek, waarin nog maar weinig verklapt wordt – maar wel genoeg om de lezer nieuwsgierig te maken.

Hoe kun je een goede flaptekst schrijven?

Zorg dat je de interesse van de lezer krijgt. Gebruik een pakkende eerste zin, waardoor de lezer meteen zin krijgt om het boek te lezen. Houd de tekst kort maar krachtig; een flaptekst heeft vaak maximaal zo’n 150 woorden.

En: verklap niet te veel. De bedoeling van de flaptekst is om de lezer nieuwsgierig te maken naar het verhaal. Een flaptekst moet een verrassende tekst zijn en moet iemand verleiden om het boek te gaan lezen.

Naast de flaptekst staat op de achterkant van het boek vaak een foto en een biografie van de schrijver. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een quote toevoegen van iemand die het boek al gelezen heeft en het boek aanbeveelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *