Ga naar de inhoud

De slechterik van je verhaal; wat maakt iemand een goede slechterik?

  • door
passief inkomen dankzij e-books - goede slechterik

In veel verhalen is er niet alleen een hoofdpersoon of een held – er is ook (afhankelijk van het verhaal) een slechterik, een vijand of een tegenstander. Een verhaal draait (meestal) niet alleen om de hoofdpersoon. Er moet iets gebeuren in het verhaal en daar zijn andere mensen voor nodig. Als iedereen het eens is met de hoofdpersoon, dan wordt het waarschijnlijk een vrij saai verhaal. Een waardige tegenstander kan de hoofdpersoon nóg leuker maken.

Hoe creëer je een slechterik?

Een waardige tegenstander, een schurk of een vijand; die persoon is nooit alleen maar slecht. In een kinderboek kun je misschien nog wegkomen met een man met een donkere bivakmuts als schurk, maar in een volwassen boek is wel wat meer nodig om een slechterik geloofwaardig te maken.

Waarom is de slechterik slecht geworden? Waarom doet een tegenstander wat hij doet? Zo iemand is niet ‘gewoon’ slecht. Hij heeft er een reden voor. Waarom is hij zo (geworden)? Leer je slechterik – net als je hoofdpersonage – kennen voordat je over hem schrijft.

Probeer je maar eens in te leven in de tegenstander, want geloof me, jij bent ook weleens boos, gefrustreerd of gemeen – dat is jouw eigen ‘donkere’ kant. Stel je voor dat er iemand tegen je liegt – daar kun je boos om worden. Je allereerste reactie is waarschijnlijk boosheid als je erachter komt dat er tegen je gelogen is. Een tegenstander kan iemand zijn die boos is om een bepaalde reden. Door op deze manier te denken kun je je beter in deze persoon inleven.

Wat maakt iemand een goede slechterik?

Een slechterik is een échte persoon, die misschien wel vreselijke dingen heeft meegemaakt. Dat kan de reden zijn waarom hij boos is. Dat is natuurlijk geen excuus om de vijand of de schurk te zijn, maar het verklaart wel waarom hij dat is. Hij blijft de slechterik – en als hij iets doet waarvoor hij gestraft moet worden dan is dat zo. Maar de reden waarom maakt de vijand geloofwaardiger voor je lezers. Creëer daarom een achtergrondverhaal voor de slechterik – uiteraard hoef je niet elk detail te delen in je boek, maar het moet wel verklaren waaróm je slechterik de schurk of tegenstander in het verhaal is. Maak de persoon echt en geloofwaardig – en misschien op sommige momenten zelfs aantrekkelijk.

Checklist van een goede slechterik

Aan welke punten zou een tegenstander kunnen voldoen? Hieronder vind je een checklist met kenmerken van een slechterik.

De slechterik:

  • is jaloers, vooral op de hoofdpersoon
  • is trots op zichzelf
  • heeft sympathieke karaktereigenschappen
  • is genadeloos en wraakzuchtig
  • is overtuigend
  • is ervan overtuigd dat hij de good guy is
  • is ook weleens aardig
  • stopt niet tot hij heeft gekregen wat hij wil
  • is waardig genoeg om een tegenstander van de hoofdpersoon te zijn – de hoofdpersoon (in sommige gevallen de held) lijkt hierdoor nóg beter