“Grafische programma’s? Die heb ik niet nodig. Ik maak gebruik van Word.” Ja, deze schrijver die zelf zijn boeken uitgaf maakte zelfs zijn omslag in Word – en dat was te zien. De cover van zijn boek was een foto met daarop – in een standaardlettertype – zijn naam en de titel van het boek. Niet erg aantrekkelijk. Ook al ben je een schrijver, als je zelf je boeken uitgeeft dan heb je grafische programma’s nodig. Ook als je niet je eigen cover ontwerpt, want grafische programma’s zorgen ook voor mooie afbeeldingen voor op je social media, je website, en je kunt er bijvoorbeeld ook flyers en visitekaartjes mee maken. Welke grafische programma’s voor schrijvers raad ik aan?
Grafische programma’s voor schrijvers
Sommige schrijvers willen alleen schrijven en willen zich niet bezighouden met een cover of andere visuele aspecten die komen kijken bij het schrijven of uitgeven van een boek. Heb je budget? Besteed dan zeker het maken van een cover uit aan een professional. Voor veel andere dingen waar je (mooie) ontwerpen voor nodig hebt raad ik je aan om het zelf te doen. Er zijn genoeg (eenvoudige) mogelijkheden.
Jaren geleden was Photoshop vrijwel het enige programma waarmee je mooie afbeeldingen kon maken. Mooie ontwerpen voor flyers, advertenties en meer. Inmiddels zijn er veel meer (eenvoudigere en goedkopere) mogelijkheden om zelf mooi materiaal te ontwerpen.
Hieronder enkele programma’s die ik aanraad – en die ik ook zelf gebruik. Geen vergelijkingen over welk programma het beste is, maar slechts een handvol handige internetpagina’s die je allemaal kunnen helpen bij jouw grafische ontwerpen en wat daarmee te maken heeft. Alles wat ik hieronder benoem is (deels) gratis te gebruiken.
Voor al je ontwerpen – Canva
Het grafische programma dat voor mij met stip op 1 staat is Canva. (Niet alleen voor schrijvers trouwens, de meeste ondernemers maken ook gebruik van Canva.) Alles is te maken in Canva; boekcovers, flyers, visitekaartjes, Instagramposts, Linkedinbanners – alles. Ik maak hierin niet alleen de afbeeldingen voor mijn socialmediaberichten, maar ook de uitnodigingen voor de verjaardagen van mijn kinderen en ik weet dat sommige schrijvers er zelfs hun hele boeken in ontwerpen.
Het voordeel is dat je kunt aanklikken wat voor afbeelding je wilt maken en Canva opent een nieuw project in het juiste formaat voor je. Een Facebookadvertentie maken? Canva weet precies welke maat de afbeelding moet zijn. Een nieuwe pin voor op Pinterest? Ook dat kan eenvoudig met Canva.
Het voordeel van een programma als Canva is dat je favoriete lettertypes en kleuren kunt opslaan; als je altijd dezelfde lettertypes en dezelfde kleuren gebruikt, gaan mensen dat herkennen. Het straalt ‘jou’ uit. Bovendien staat het professioneler dan dat je altijd verschillende lettertypes en kleuren gebruikt.
Iedereen die een beetje tijd investeert kan Canva gebruiken. Het kost je slechts wat tijd en als je eenmaal een basis hebt (zoals je standaardkleuren en lettertypes) kun je eenvoudig nieuwe ontwerpen maken.
Canva is niet alleen gratis – al heb je met een betaald premiumaccount meer mogelijkheden -, maar is ook makkelijk in gebruik én is overal te gebruiken, omdat je alleen een internetbrowser nodig hebt. Overal waar je online kunt, kun je je Canva-ontwerpen openen. Handig als je niet bij je eigen laptop kunt en toch een nieuw ontwerp nodig hebt.
3D-covers maken
Wil je een mooie 3D-afbeelding van je boek? Er zijn websites waarbij je de voorpagina van je boek kunt uploaden, daarna kun jij de 3D-foto downloaden! Ook kun je ervoor kiezen om de voorpagina van je e-book te zien op bijvoorbeeld een iPhone of een Kindle-e-reader. Ideale afbeeldingen om te gebruiken op je website! Voor het maken van deze afbeeldingen gebruik ik DIY Book Design en BookBrush. Beide tools zijn gratis, al zijn er vooral bij BookBrush veel meer mogelijkheden bij een betaald abonnement.
(Het is ook mogelijk om zelf een 3D-afbeelding van je boek te maken in bijvoorbeeld Canva of Microsoft Powerpoint, maar via de twee hierboven genoemde online tools vind ik de afbeeldingen mooier en het is eenvoudiger.)
Kleurengenerator
Canva kan je helpen om bijpassende kleuren te zoeken, maar daarbij krijg je slechts enkele opties. Een goed alternatief is HTML Color Codes, om kleuren te zoeken die bij elkaar passen.
Foto’s verkleinen – TinyPNG
Nieuwe foto’s van jezelf laten maken? Goed voor op je website! Dat kan heel simpel: je zet de foto’s op je laptop en uploadt ze naar je website. Maar let op! Als er grote bestanden op je website staan dan laadt je website langzamer – en dat is niet fijn voor je websitebezoekers. Zorg er daarom voor dat je afbeeldingen altijd verkleind uploadt naar je website. Zelf gebruik ik TinyPNG om foto’s te verkleinen, voordat ik deze op mijn website plaats, maar er zijn veel andere websites die precies hetzelfde doen.
Welke grafische online tools zijn voor jou onmisbaar?