Illegaal e-books downloaden is verboden. Tja, anders was het niet ‘illegaal’ geweest. De markt van e-books in Nederland blijkt nog voor een groot deel te bestaan uit illegaal aanbod. Hoe illegaal is het om gratis e-books te downloaden en wat zijn de alternatieven?
Is gratis e-books downloaden illegaal?
Er zijn e-books die gratis beschikbaar zijn gesteld door de uitgever of de schrijver, en er zijn ook e-books die gratis zijn omdat ze uit het publieke domein komen en geen auteursrecht meer hebben (dat gebeurt 70 jaar na het overlijden van de auteur). Het illegaal downloaden van andere e-books is, net als het illegaal downloaden van muziek en films, strafbaar.
Je kunt het vergelijken met het stelen van een boek uit de boekwinkel. Zou jij ooit bij een boekwinkel naar binnen lopen, een fysiek boek stiekem in je tas stoppen, en naar buiten lopen zonder te betalen? Ik niet!
Verdient een schrijver minder?
Behalve dat e-books downloaden strafbaar is, is het natuurlijk ook niet eerlijk. Niet eerlijk voor de auteur, die veel tijd heeft gestoken in het schrijven van het boek en er door de illegale downloads minder aan verdient.
Een schrijver zal minder verdienen als zijn e-book illegaal gedownload wordt, maar dat zal – denk ik – niet zoveel minder zijn. Veel mensen die e-books illegaal downloaden zouden deze boeken zelf nooit gekocht of gelezen hebben. De kans is ook groot dat mensen veel e-books illegaal downloaden en er vervolgens maar een paar lezen. De kans dat die ooit een bepaald e-book betaald zouden aanschaffen is vrij klein.
Illegale downloaders zijn niet dezelfde mensen als die e-books kopen. Net zoals Kobo Plus-lezers ook niet dezelfde mensen blijken te zijn als de mensen die e-books kopen.
Maar dan nog; een schrijver heeft veel tijd (en geld) in zijn boek gestoken. Als dat niet terugverdiend wordt, heeft hij geen geld om nog een boek te schrijven en zal hij iets anders moeten gaan doen om geld te verdienen.
Alternatieven voor illegaal downloaden
Als je geen geld uit wilt geven aan het kopen van e-books, zijn er ook andere manieren om (legaal) e-books te lezen.
- Online worden veel e-books (legaal) gratis aangeboden. Deze e-books zijn kosteloos door de schrijver of de uitgever beschikbaar gesteld. Zowel via Kobo, als Amazon als iBooks zijn vele e-books gratis te lezen op e-readers, tablets of smartphones.
- Via de bibliotheek kun je ook e-books lenen – als je tenminste een abonnement op de bieb hebt. Oké, vaak zitten de nieuwste boeken van populaire schrijvers er (nog) niet tussen, maar met het grote aanbod zal er vast wel iets tussen zitten wat je leuk vindt om te lezen.
- Vind je e-books kopen te duur, maar ben je wel bereid om er wat geld aan uit te geven? Verdiep je dan eens in abonnementslezen! Zelf heb ik een abonnement bij Kobo Plus; voor € 9,99 per maand (incl. btw) kan ik onbeperkt e-books lezen. In februari las ik via Kobo Plus een e-book dat ik heel graag wilde lezen; dit e-book kost los € 12,99, dus die maand heb ik dankzij dat ene boek het abonnement er al ruimschoots uitgehaald – en ik heb die maand nog meer boeken gelezen.
Overigens wordt dit Kobo Plus-account ook door mijn man gebruikt. Is dat dan ook niet eerlijk tegenover de auteurs? Zolang een account binnen een gezin wordt gebruikt vind ik het acceptabel, ook al leest mijn man hele andere boeken dan ik en verdienen de auteurs (iets) minder omdat wij geen aparte accounts hebben. Daarentegen ken ik ook geen enkel gezin dat meerdere Spotify- of Videoland-abonnementen heeft. Zolang deze binnen een huishouden gebruikt worden, vind ik dat aanvaardbaar, maar ik vind dat deze niet door meerdere huishoudens gedeeld mogen worden.