Ga naar de inhoud

Is gratis e-books downloaden illegaal?

  • door
gratis e-book, gratis e-books downloaden

Gratis e-books downloaden schijnt heel makkelijk te zijn; binnen een kwartier kun je via een torrent honderden bestsellers downloaden. Of dat echt zo is dat weet ik niet, ik heb het zelf namelijk nog nooit gedaan. Maar mag dat eigenlijk wel, gratis boeken downloaden?

Illegaal of legaal?

Is gratis e-books downloaden legaal? Dat hangt ervan af. Wordt een e-book gratis aangeboden door de uitgeverij of de auteur? Dan mag het. Wordt een e-book gratis aangeboden op bijvoorbeeld een torrentsite? Of zelfs meerdere e-books (soms zelfs duizenden) tegelijk? Grote kans dat het dan niet om legale downloads gaat. Het downloaden (en uploaden) hiervan is illegaal, en dus strafbaar.

De gevolgen voor auteurs

De gevolgen voor auteurs, en daarmee ook voor boekwinkels en uitgeverijen, kunnen groot zijn. Een e-book dat niet verkocht wordt, maar illegaal wordt gedownload levert geen geld op; geen inkomsten voor zowel een boekwinkel als een uitgeverij als een auteur. Een auteur die minder inkomsten heeft zal minder snel een nieuw boek kunnen schrijven. Het downloaden van illegale e-books is niet eerlijk tegenover alle mensen die meewerken om het e-book te verkopen.

Maar heel eerlijk; zouden mensen die illegaal in één keer 1000 gratis e-books downloaden deze e-books ook echt allemaal lezen? En zouden ze deze gekocht en/of gelezen hebben als deze niet gratis waren?

Als ik zelf een (nieuw) boek van een bekende auteur graag wil lezen, dan koop ik deze altijd. Of ik wacht (lang genoeg) tot deze beschikbaar is bij de bibliotheek of bij bijvoorbeeld Kobo Plus.

Sommige auteurs bieden bewust hun e-books gratis aan. Bijvoorbeeld omdat het het eerste deel van een serie is en ze hopen met het eerste deel hun lezers te overtuigen om het tweede deel te kopen. Of omdat ze nog niet bekend zijn en ze graag wat naamsbekendheid willen krijgen, zodat mensen voor de volgende e-books willen gaan betalen.

Alternatieven voor gratis e-books

Er zijn genoeg alternatieven om aan (bijna) gratis e-books te komen. Op veel plaatsen worden gratis e-books aangeboden. Zelfs op websites als Amazon en Kobo, maar ook via de iBooks-app en de Google Play Store kun je e-books, legaal, gratis lezen. Daarnaast zijn er op internet veel websites te vinden waar je e-books kunt lezen die door auteurs gratis beschikbaar zijn gesteld.

Ben je lid van de bibliotheek? Dan kun je daar gratis e-books lenen. Een lidmaatschap bij de bibliotheek kost vaak enkele tientjes per jaar. Een andere optie is Kobo Plus; voor € 9,99 per maand kun je onbeperkt de e-books lezen die daar worden aangeboden. Het aanbod op dat platform is enorm groot en zelf lees ik dankzij dat abonnement meerdere e-books per maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *