Ga naar de inhoud

Waarom gratis tekstcorrectie vaak niet goed genoeg is

  • door
gratis tekstcorrectie - wat is tekstcorrectie

‘Een tekstcorrector? Die heb ik niet nodig. Mijn man/buurvrouw/vriendin kijkt mijn teksten na.’ Dit is een van de redenen die ik vaak hoor als ik vraag waarom er voor het publiceren van een tekst geen tekstcorrector is ingeschakeld. In de ogen van de schrijver van de tekst is dat wel gebeurd; er is een gratis tekstcorrectie gedaan door een bekende die enkele typ- of spelfouten heeft aangepast.

Gratis tekstcorrectie

Als (beginnende) ondernemer wil je misschien zo weinig mogelijk geld uitgeven, al helemaal niet aan tekstcorrectie – want je man/buurvrouw/vriendin kan een gratis tekstcorrectie voor je doen! De kans is echter groot dat deze persoon niet op de hoogte is van alle Nederlandse spellingsregels en daardoor meerdere foutjes over het hoofd ziet. (Tenzij de persoon bijvoorbeeld een (oud-)leraar Nederlands is of om een andere reden vaker teksten na heeft gekeken. In dat geval; doen, die gratis tekstcorrectie!)

Samenwerken met iemand die je kent

Bovendien; wil je wel samenwerken met iemand die je kent? Weet je zeker dat deze persoon jouw fouten durft te verbeteren? Weet je zeker dat deze persoon kritiek wil geven op jouw teksten? Hoe serieus doet deze persoon de gratis tekstcorrectie?

Als je bijvoorbeeld een manuscript hebt geschreven, zal het grootste deel van je familie- en kennissenkring je complimenteren met het boek – ook als ze het niet zo goed vinden. De meeste mensen zullen dat waarschijnlijk niet durven toegeven, dus hoe weet je zeker dat iemand jou wel op je (taal)fouten aan durft te spreken?

Waarom je je tekst ook niet moet laten nakijken door iemand die tekstcorrectie ‘erbij’ doet

Laatst las ik bij een VA op haar Instagrampagina een review; dat iemand zo blij was met haar en dat die VA ook nog eens de teksten op haar website had nagekeken, wat ze erg fijn vond. Eén blik van mij op die website en ik wist meteen dat de VA vast goed was geweest in Nederlands, maar dat het absoluut geen tekstcorrector was. Ik kwam meerdere fouten tegen (wordt je, samenstellingsfouten, inconsistentiefouten). In de ogen van de onderneemster had haar VA vast alle fouten uit de tekst gehaald, maar in werkelijkheid was ze enkele (grote) fouten vergeten.

Het nadeel van het beroep ‘tekstcorrector’ is dat het geen beroep is waar een diploma voor nodig is; iedereen kan zeggen dat hij tekstcorrector is en kan aanbieden om tegen betaling teksten te corrigeren. Het nadeel voor de ondernemer is dat die zelf zijn eigen fouten niet meer ziet en vertrouwt op de deskundigheid van de ‘tekstcorrector’, ook als deze helemaal niet zo goed blijkt te zijn.

Steeds vaker zie ik op Instagram ondernemers die tekstcorrectie ‘erbij’ aanbieden. Een socialmedia-expert die aanbiedt socialmedia-berichten te corrigeren, een blogexpert die als extra dienst tekstcorrectie aanbiedt, of een VA die aangeeft ook teksten na te kunnen kijken – en bij al deze ondernemers kom ik regelmatig fouten tegen in hun eigen teksten. Zo schrijft een van deze ondernemers bijvoorbeeld altijd ‘continue’, ook als het ‘continu’ zou moeten zijn; hieruit blijkt dat zij niet op de hoogte is van de bijbehorende spellingsregel. Als jij je teksten door haar na zou laten kijken vertrouw je erop dat zij de teksten voor jou juist corrigeert. Maar dat is misschien niet zo!

Gratis tekstcorrectie?

Een gratis tekstcorrectie (of een tekstcorrectie door iemand die het ‘erbij’ doet) is zelden een goede tekstcorrectie. Wil je écht een goede tekst hebben? Laat je tekst dan altijd corrigeren door een ‘echte’ tekstcorrector, die gespecialiseerd is in het nakijken van teksten. Pas dan weet je zeker dat je teksten foutloos worden zodat jij professioneel en betrouwbaar overkomt.

Denk jij dat je een goede tekstcorrector bent? Doe de quiz!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *