Ga naar de inhoud

Top 7 taalergernissen – mijn grootste taalergernissen

  • door
taalergernissen - Tekst en letters

Taalergernissen? Ik heb er veel. Zo kan ik het niet uitstaan als jou/jouw op een verkeerde manier gebruikt wordt – maar aangezien de uitspraak hetzelfde is kan ik me voorstellen dat hier fouten mee worden gemaakt. Ook fouten in de spelling van werkwoorden zoals word/wordt vind ik niet kunnen. Maar wil je weten wat mijn grootste taalergernissen zijn? Je leest ze hieronder!

  1. Me in plaats van mijn

‘Me boek’, ‘me zus’ en ‘me mobiel’ om maar enkele voorbeelden te noemen. ‘Me’ is geen bezittelijk voornaamwoord! ‘Mijn boek’, ‘mijn zus’ en ‘mijn mobiel’ zijn de juiste vormen. Hoewel ‘m’n’ in geschreven spreektaal ook goed is.

  1. Doe is normaal!

Zucht… Het is niet  ‘doe is normaal’ maar ‘doe eens normaal’. In spreektaal klinkt het misschien als ‘doe ‘ns normaal’ maar het woord ‘is’ komt hier niet in voor. Dus doe eens normaal en gebruik de juiste spelling!

  1. Hun doen, hun zijn

Hun is (onder andere) een bezittelijk voornaamwoord zoals bij ‘hun boeken’ en ‘hun huis’. In sommige gevallen kan het een persoonlijk voornaamwoord zijn, bijvoorbeeld in de zin ‘je schrijft hun een brief’. ‘Hun’ kan echter nooit het onderwerp zijn. ‘Hun doen’ is onjuist, de juiste vorm is ‘zij doen’.

  1. Jy krygt

Ken jij ook van die mensen die in hun geschreven taal altijd een y gebruiken in plaats van een ij? Vreselijk vind ik deze woorden. Het is niet; ‘blyf jy hier?’ maar ‘blijf jij hier?’

  1. Hij zij

‘Hij zij’ of ‘zij zij’. Dit kom ik vaker tegen dan je denkt! Maar het is toch echt ‘hij zei’ of ‘zij zei’. De uitspraak is misschien hetzelfde, maar de betekenis is toch echt wat anders!

  1. Na werk, na huis

Je gaat niet ‘na werk’ of ‘na huis’, je gaat ‘naar werk’ of ‘naar huis’. ‘Na werk’ betekent dat je na werktijd iets gaat doen. Niet dat je naar je werk toe gaat.

  1. Hij wilt

Nee ‘hij wilt’ is echt geen goed Nederlands. De vervoeging van het werkwoord ‘willen’ is als volgt:

ik wil
jij wil/wilt
hij wil
wij willen
jullie willen
zij willen

Ben jij benieuwd welke taalergernissen ik in jouw teksten kan vinden? Twijfel je over het inzetten van een tekstcorrector? Geef je nu op voor de gratis scan voor een tekst naar keuze en ontvang minimaal drie tips waardoor jouw teksten nog beter worden!

Ja, ik wil die gratis scan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *