Iedereen heeft wel een idee voor een boek. Maar lang niet iedereen begint met het schrijven ervan. En nog minder mensen schrijven door als ze geen zin meer hebben, of niet meer zoveel inspiratie. En dan komt het; misschien wel het belangrijkste deel van het boek. Het einde van het verhaal. Ik deel enkele tips om het eind van je boek te schrijven.
Denk tijdens het schrijven aan het eind van het verhaal
Tijdens het schrijven van het hele boek, ja. Zorg dat je al een (redelijk concreet) idee voor het einde hebt. Je hoeft niet eerst het einde te schrijven, maar het is handig als je al wel een idee hebt hoe het boek eindigt. Want als je nog geen eind in gedachten hebt, waar schrijf je dan naartoe? Wanneer is je verhaal afgelopen?
Voldoe aan de verwachtingen van je lezer
Zorg dat je lezer tevreden is met hoe het boek eindigt. Nee, dat betekent niet dat elk verhaal eindigt met ‘en ze leven nog lang en gelukkig’. Als je een thriller hebt geschreven waarin de moordenaar tóch iemand anders blijkt te zijn in het laatste hoofdstuk, dan kan dat natuurlijk. Deze onvoorspelbaarheid past wel bij een spannend boek. Maar schrijf je een feelgoodboek, dan is het niet de bedoeling dat de hoofdpersoon in het laatste hoofdstuk onverwacht overlijdt – dan is er weinig feelgood meer aan. Zorg er daarnaast voor dat aan het einde van het verhaal de problemen zijn opgelost en vragen zijn beantwoord.
Neem tijd voor het schrijven van het einde
Bijna klaar met je verhaal? Dat betekent niet dat je het einde van het verhaal gehaast of slordig moet schrijven zodat je boek EINDELIJK af is. Nee, je lezers hebben betaald voor je boek dus je bent het ze verschuldigd om met een goed geschreven einde te komen. Denk bovendien eens aan deze quote:
“The first page of a book sells that book. The last page sells your next book.”
Mickey Spillane
Wil je echt verder als schrijver? Zorg dan dat het einde van het verhaal goed geschreven is. Als dat niet zo is, dan zullen de lezers je volgende boeken waarschijnlijk niet kopen.
Je hoofdpersoon heeft de hoofdrol
De hoofdpersoon van het verhaal moet een rol hebben in zowel de eventuele proloog als in het einde. Alles wat de hoofdpersoon heeft meegemaakt moet aan het einde op een logische manier bij elkaar komen. Dan blijkt – in een feelgoodboek bijvoorbeeld – wat hij geleerd heeft en hoe hij veranderd is.
Een einde is echt een einde
Het einde van het verhaal is echt het einde van het verhaal. Het is prima als je na je verhaal nog een epiloog wilt delen over hoe het in de toekomst verder is gegaan met je hoofdpersoon, maar het verhaal is daarvoor al klaar. De epiloog is slechts een toevoeging die niet per se geschreven hoeft te worden.