Ga naar de inhoud

Het verschil tussen typ-, spel- en taalfouten

  • door
typfouten, taalfouten en spelfouten

Drie soorten fouten die gemaakt kunnen worden tijdens het schrijven van een tekst zijn typ-, spel- en taalfouten. Wat is het verschil tussen deze fouten? In deze blog leg ik je uit wat deze fouten inhouden.

Wat is een typfout?

Een typfout wordt vaak per ongeluk gemaakt als je (te) snel typt, of bijvoorbeeld niet op zit te letten tijdens het typen. Een typfout wordt ook wel een tikfout genoemd. Meestal worden typfouten goed herkend door de spellingscontrole. Een typfout wordt vaak onbewust gemaakt en bij het teruglezen van een tekst valt deze typfout snel op. Denk bijvoorbeeld aan evne in plaats van even. (Deze typfout maakte ik zelf verderop in deze blog, maar zowel de spellingscontrole als ikzelf zag de fout meteen.)

Wat is een spelfout?

Spelfouten zijn ‘schendingen’ van de spellingsregels. Bij het maken van een spelfout ben je waarschijnlijk niet op de hoogte van de juiste spellingsregel of pas je deze verkeerd toe.

Denk bij een spelfout bijvoorbeeld aan woorden die wel (of niet) aan elkaar geschreven moeten worden, onjuiste meervoudsvormen, foutief gebruik van hoofdletters of het verkeerd spellen van een woord.

Een spelfout die vaak voorkomt is het foutieve gebruik van jou of jouw. Ook foute vervoegingen van werkwoorden (zoals gebeurt of gebeurd) komen vaak voor.

Kun jij wel enkele tips gebruiken om spelfouten te voorkomen? Je leest ze in mijn blog Zes tips om spelfouten te voorkomen.


Wat is een taalfout?

Bij taalfouten gaat het om een grammaticale fout of een verkeerd gebruikt woord. Ook een verkeerde woordvolgorde wordt gezien als een taalfout.Een voorbeeld van een taalfout is ‘het meisje wat’ in plaats van ‘het meisje dat’.

Vaak worden fouten in teksten onbewust gemaakt. Toch zit er een groot verschil in; als je evne typt in plaats van even weet je echt wel hoe dat woord geschreven moet worden, maar zat je waarschijnlijk even niet op te letten of typte je te snel. Als je echter jou boek schrijft in plaats van jouw boek, of het meisje wat in plaats van het meisje dat, dan is de kans groot dat je niet op de hoogte was van de bijbehorende spellingsregel.

 

Weet jij of je vaak een fout maakt bij het schrijven van je teksten? Wil je weten hoe goed de kwaliteit van jouw teksten is? Meld je dan aan voor de gratis webtekstscan!