Ga naar de inhoud

Hoe bedenk je een titel voor je boek?

  • door
epiloog schrijven - proloog schrijven bedenk titel voor boek

Een van de eerste dingen die een (potentiële) lezer ziet, is de titel van je boek – naast meestal de cover. Het bedenken van een goede titel voor je boek kan een uitdagende taak zijn, maar het is wel een cruciale taak. Een titel moet aantrekkelijk zijn voor mogelijke lezers. Hoe bedenk je een titel voor je boek? Ik geef je vijf tips om je te helpen een pakkende titel voor je boek te bedenken.

Wees beknopt

Houd een titel kort en krachtig. Het moet duidelijk weergeven waar het boek over gaat.

Speel met woordspelingen

Gebruik woorden of woordspelingen die een dubbele betekenis kunnen hebben, of misschien ga jij liever voor alliteratie?

Wees origineel

Kies een titel die opvalt en zich onderscheidt van andere boeken. Vermijd clichés en gebruik je creativiteit om iets unieks te bedenken.

Sta open voor verandering

Sommige schrijvers bedenken een titel nog voordat ze beginnen met het schrijven van het boek. Maar soms moet je de titel van je boek heroverwegen als het verhaal vordert. Een werktitel voor je boek is altijd handig om te gebruiken.

Bedenk meer dan één titel voor je boek

Probeer verschillende titelopties uit en vraag om feedback van anderen. Je kunt feedback vragen aan zowel mensen die je boek al gelezen hebben (je proeflezers of redacteur), maar ook (juist) aan mensen die je boek (nog) niet gelezen hebben. Wat voor titel vinden zij aantrekkelijk?

Het bedenken van een goede boektitel kan veel tijd kosten, maar het is een belangrijk onderdeel van het succes van je boek. Neem de tijd om verschillende opties te bedenken en experimenteer met verschillende ideeën totdat je de perfecte titel vindt die niet alleen bij jouw verhaal past, maar ook lezers aantrekt.

Hoe bedenk jij meestal de titel voor jouw nieuwe boek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *