Ga naar de inhoud

Hoe erg zijn typ-, spel- of taalfouten?

  • door
typfouten, taalfouten en spelfouten

Het liefst schrijf je perfecte teksten, maar iedereen maakt weleens een foutje. Een typfout is bijvoorbeeld snel gemaakt. Vorige maand vertelde ik over het verschil tussen typ-, spel- en taalfouten. Maar hoe erg zijn deze fouten eigenlijk?

Hoe erg zijn fouten in een tekst?

Eigenlijk is het nooit goed als er een foutje in een tekst staat. Fouten in een tekst gaan ten koste van de kwaliteit van de tekst. Een taal heeft regels waar je je aan moet houden, net zoals er in het verkeer regels zijn waar je je aan moet houden. 

Als ik op een website van een bedrijf kijk en ik zie enkele spelfouten staan, dan heb ik al meteen weinig vertrouwen in het bedrijf. Als je geen aandacht hebt besteed aan het laten schrijven of laten controleren van de teksten op je website, is je bedrijf dan wel serieus? Taalfouten in een tekst maken je ongeloofwaardig.

Duidelijk en betrouwbaar

Foutloze teksten komen geloofwaardiger en overtuigender over. Voor een schrijver van een tekst is het belangrijk dat de boodschap van de tekst duidelijk overkomt. Maar komt een boodschap wel duidelijk en overtuigend over als er bijvoorbeeld spelfouten in de tekst staan? Waarschijnlijk niet, want je lezer wordt dan afgeleid door de spelfouten die erin staan. Spelfouten kunnen ervoor zorgen dat de boodschap niet duidelijk overkomt.

Het oordeel over een tekst kan ook invloed hebben op het oordeel over de schrijver van de tekst. De schrijver wordt minder deskundig en minder betrouwbaar gevonden als hij dergelijke fouten maakt.

Sommige fouten zijn erger dan andere fouten

Uit onderzoek is gebleken dat we sommige fouten veel erger vinden dan andere fouten. Iedereen maakt weleens een typfout en een WhatsAppbericht naar een kennis wordt anders gelezen dan een sollicitatiebrief. Hoe erg de fout is, hangt af van verschillende factoren.

Soort fout

Het blijkt dat taalfouten als ‘de meisje’ negatiever worden beoordeeld dan dt-fouten. Ook typfouten worden niet als zeer negatief beoordeeld, omdat vaak duidelijk is dat het om een typfout gaat. Uiteraard hangt dit wel af van de soort tekst waar de typfout in staat.

Afzender en soort tekst

Als je een tekst leest heb je daar een bepaalde verwachting van. Waarschijnlijk ben je erg trots op je zevenjarige nichtje als ze je een zelfgeschreven kaart geeft op je verjaardag, en hebben de spelfouten die daarin staan geen negatieve invloed op jouw oordeel over je nichtje.

Bij elke afzender heb je een bepaalde verwachting van deskundigheid. Bij professionele communicatie, zoals communicatie van bedrijven, zorgen fouten ervoor dat je een negatiever beeld krijgt van dat bedrijf.

Echter zal een groenteboer op de markt niet minder verkopen als hij op een bord reclame maakt voor zijn ‘aardbijen’ in plaats van ‘aardbeien’.

Bij belangrijke teksten zoals sollicitatiebrieven kom je niet serieus over als er (te veel) taalfouten in staan. Het lijkt dan alsof je niet genoeg moeite hebt gedaan. Een scriptie met spelfouten zal niet met een voldoende beoordeeld worden. Als student wordt van je verwacht dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst.

Andere fouten

Naast het voorkomen van spelfouten is er nog een ander belangrijk punt waar je rekening mee moet houden, namelijk het gebruik van leestekens.

Een komma die verkeerd staat of niet geplaatst is kan ervoor zorgen dat een zin een hele andere betekenis krijgt. Een voorbeeld is de volgende zin: mijn tante zei mij nog eens langs te komen. Afhankelijk van de plaats van de komma, krijgt de zin een andere betekenis.

  • Mijn tante zei mij, nog eens langs te komen.
  • Mijn tante zei mij nog, eens langs te komen.
  • Mijn tante zei mij nog eens, langs te komen.

Gevolgen van fouten

Soms zijn de gevolgen van spelfouten minimaal – men leest namelijk makkelijk over spelfouten heen.

Vooral voor bedrijven en zakelijke relaties kunnen fouten in teksten belangrijke gevolgen hebben. Je kunt toekomstige klanten verliezen of mensen nemen je bedrijf niet meer serieus.

De teksten die je bedrijf publiceert dienen als visitekaartje; als de eerste aanraking met jouw bedrijf een tekst is waar veel spelfouten in staan, is de kans groot dat de klant afhaakt. Een tekst met spelfouten komt amateuristisch over en heeft een negatieve invloed op je reputatie. Als iemand een negatief beeld heeft van je bedrijf – bijvoorbeeld door spelfouten in een tekst – zal deze persoon eerder kiezen voor een ander bedrijf.

Laat een tekst nakijken

Hoe erg de fout is, hangt dus af van de afzender, de soort fout en de soort tekst. De lezer is degene die (onbewust) bepaalt hoe erg een fout is.

Laat een (belangrijke) tekst dus altijd nakijken door iemand die op de hoogte is van de Nederlandse spelling en grammatica.

Ben je benieuwd hoe goed jouw zelfgeschreven teksten zijn? Meld je dan aan voor de gratis tekstscan en ik check gratis een tekst naar keuze! Ik geef je concrete tips zodat jij weet waar je nóg beter op kunt gaan letten als je je teksten schrijft. 

Ja, ik wil een gratis scan van een van mijn teksten