Ga naar de inhoud

Hoe krijg ik mijn lezers op mijn mailinglist?

  • door
schrijver mailinglist - auteur op instagram

Zie jij weleens op een website staan: ‘Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief’? Ik wel. Vul jij daar weleens je e-mailadres in? Die kans is vrij klein, tenzij je écht graag de betreffende nieuwsbrief wilt ontvangen. Je moet mensen een reden geven om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief. Een manier om een mailinglist op te bouwen is om een winactie te organiseren of mensen iets gratis aan te bieden waarna ze op je mailinglist komen te staan. (Let op: mensen moeten expliciet toestemming geven voordat je ze een nieuwsbrief mag sturen!)

Eigenlijk moet je er een gewoonte van maken om lezers naar je website te lokken om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief (en dan niet via de ‘schrijf je nu in voor de nieuwsbrief’ maar via bijvoorbeeld het gratis verhaal dat je met ze wilt delen.)

Van social media naar mailinglist

Fans op Instagram? Laat in je story’s weten dat je exclusieve informatie over je boeken gaat delen via een nieuwsbrief en vermeld erbij waar ze zich in kunnen schrijven. Of deel een link in je story’s en in je bio waar lezers zich meteen voor het gratis verhaal (en hopelijk ook voor de nieuwsbrief) in kunnen schrijven als ze erop klikken.

Veel fans op Facebook? Deel op je pagina een link waar ze zich in kunnen schrijven. Maar verwijs lezers ook aan het eind van al je boeken naar de pagina op je website. Doe zo goed mogelijk je best om zoveel mogelijk fans op je mailinglist te krijgen.

Deel primeurs via je nieuwsbrief

Zorg er daarna ook voor dat de lezers van je nieuwsbrief ook echt de waarde krijgen die je ze hebt beloofd. Is de cover van je nieuwste boek bekend? Deel het eerst via je nieuwsbrief aan je trouwste fans, voordat je het deelt op je openbare Facebookpagina waar iedereen het kan zien.

Andere manieren om je mailinglist op te bouwen

Daarnaast zijn er ook nog andere manieren om een mailinglist op te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld aan het einde van het boek een – gratis – (kort) vervolgverhaal aanbieden – hoe is het verdergegaan met de hoofdpersonen? Dit kunnen de lezers dan gratis ontvangen als ze zich hiervoor op je website aanmelden.

Meer weten over het sturen van nieuwsbrieven?