Ga naar de inhoud

Hoe schrijf je een boek?

  • door
boek laten nakijken - Tekst en letters - hoe schrijf je een boek

Veel mensen dromen ervan om een boek te schrijven, dat daarna in de boekhandels verkocht wordt. Of ze dromen ervan om een boek te schrijven – het hoeft niet eens verkocht te worden. Maar hoe doe je dat? Hoe schrijf je een boek? Ik geef je een aantal tips.

Stap 1: begin met schrijven

Heel cliché, maar wel waar; begin met schrijven. Als je alleen maar denkt over het schrijven van een boek en er nooit daadwerkelijk aan begint, zul je jezelf nooit schrijver kunnen noemen.

Het schrijven van een boek is – waarschijnlijk – niet gemakkelijk. Het klinkt misschien eenvoudig, een verhaal op papier zetten, maar doe het maar eens. Er zijn zoveel mensen die ervan dromen om een boek te schrijven, maar er zijn er maar weinig die het echt doen.

A professional writer is an amateur who didn’t quit.”  

Richard Bach

Zoek iemand die je helpt

En dan bedoel ik niet iemand die je letterlijk helpt met het schrijven van een boek, maar eerder iemand die je steunt. Zoek bijvoorbeeld een schrijfmaatje, of vraag een kennis om je te supporteren. Zoek iemand die af en toe vraagt hoe het met je boek gaat. Of iemand die delen van je boek leest en daar feedback op geeft. Of word lid van een schrijfgroep. Als je dat wilt, tenminste, dat hoeft natuurlijk niet. Maar zoek in elk geval iemand die je ‘helpt’, al is het maar door af en toe te vragen hoe het gaat met het schrijven van je boek.

Ben je van plan om meteen een fantastisch boek te schrijven en wil je dat het door een uitgeverij uitgegeven gaat worden? Dan is het misschien handig om een redacteur of een schrijfcoach in te schakelen. Wil je een boek schrijven, omdat je een keer een boek wilt schrijven? Dan is iemand die je steunt misschien al voldoende.

Maak een planning

Plan wanneer je gaat schrijven. Ga je elke ochtend een uur eerder opstaan? Heb je een middag per week vrij die je aan je boek gaat besteden? Schrijf je als je de kinderen naar school hebt gebracht? Heb je ’s avonds de meeste inspiratie? Zet in je agenda wanneer je gaat schrijven. Als je het niet plant, is de kans groot dat je het niet gaat doen en dat je geen boek schrijft.

Zorg dat alle details in je boek kloppen

Er is een grotere kans van slagen als er goed onderzoek is gedaan. Dit kan gaan om hele simpele dingen. Rijd je hoofdpersoon van Maastricht naar Groningen met de auto? Dat lukt natuurlijk niet in een uurtje. Gaat hij of zij met de trein? Vergeet dan niet dat je op dat traject moet overstappen. Is sinterklaasavond op vrijdagavond? Dan kan kerstavond alleen op woensdagavond zijn! Zelfs als je niet van tevoren een korte samenvatting schrijft van je verhaal, en zelfs als je begint met schrijven zonder te weten hoe het verhaal eindigt, moet je er wél rekening mee houden dat alle feiten kloppen.

En dan?

Is je boek klaar? Gefeliciteerd! Er gaat nu een wereld vol nieuwe kansen voor je open. Wil je naast je baan wat extra’s verdienen door geld te verdienen met je boek? Wil je in de media komen voor meer reclame voor je boek? Wil je een schrijverscarrière beginnen? Wil je mensen na laten denken over het boek dat je geschreven hebt omdat je daarmee een wereldprobleem op wilt lossen? Het kan allemaal!