Ga naar de inhoud

Hoerenjongen, weduwen en wezen

  • door
hoerenjongen, hoerenjong,

Hoerenjongen, weduwen en wezen. Je verwacht het misschien niet, maar de begrippen uit de titel van deze blog zijn belangrijke typografische termen. Maar wat betekenen ze?

Wat is typografie?

Typografie is de kunst van het vormgeven of opmaken van een tekst. Het gaat hierbij om zowel de leesbaarheid als de opmaak. Typografie is niet alleen de keuze voor een bepaald lettertype, maar houdt zich ook bezig met de indeling van een pagina. Denk bijvoorbeeld aan verschillende tekstblokken, tekstgroottes, het gebruik van leestekens en verschillende kleuren.

Typografie zorgt voor herkenning

Tegenwoordig is typografie belangrijk voor elk bedrijf; de typografie draagt bij aan de identiteit van een merk. Het maakt je merk herkenbaar en onderscheidt jou van je concurrententen. Alle communicatieve uitingen moeten op elkaar, en op de merkidentiteit, aansluiten. Typografie wordt overal toegepast, bijvoorbeeld op websites, in folders, bij advertenties… Overal waar over na is gedacht is typografie toegepast.

Maar hoe zit dat bij boeken?

Typografie in boeken; weduwen, hoerenjongen en weeskinderen

Stel je voor dat je een boek aan het lezen bent en het hoofdstuk is bijna afgelopen. Op de laatste pagina van het hoofdstuk staan slechts een paar woorden, boven aan de pagina. Omdat dit er niet mooi uitziet wordt dit vaak aangepast voordat het boek gedrukt wordt.

Dit geldt ook als er onder aan een pagina slechts één regel van een nieuwe alinea – eenzaam – staat en de rest van de alinea op de volgende pagina staat. In vaktaal worden dit hoerenjongen (of: weduwen) en weeskinderen (of: wezen) genoemd.  (Zie het voorbeeld hieronder).

hoerenjongen

Weduwen- en wezenbescherming

Typ je in Word weleens een lange tekst? Als je op de laatste regel van een pagina begint aan een nieuwe alinea, springt deze regel automatisch naar de volgende pagina als je aan de volgende regel begint. Hoe komt dit?

Dit weeskind (of: wees), zoals dat in vakjargon wordt genoemd, komt automatisch op de volgende pagina te staan. Word maakt namelijk gebruik van een weduwen- en wezenbescherming.

Ditzelfde geldt voor een weduwe in Word; als een zin eindigt met de laatste woorden op een nieuwe pagina, zul je zien dat de regel ervoor automatisch ook op de volgende pagina komt te staan. Wil je niet dat Word hier rekening mee houdt? Je kunt dit zelf uitschakelen bij start > alinea > tekstdoorloop > ‘zwevende regels voorkomen’ uitvinken.

Wil jij weten of je alle weduwen en wezen vermeden hebt in je teksten? Of twijfel je nog over de spelling of zinsbouw? Wil je weten wat je nog kunt verbeteren aan je teksten? Geef je nu op voor de gratis tekstscan en ontvang minimaal drie tips waardoor jouw teksten nog beter worden!

Ja, ik wil die gratis scan!