Ga naar de inhoud

Hulpmiddelen bij een tekstcorrectie

  • door
Tekst en letters - tekstcorrectie hulpmiddelen -

“Dus jij weet alles van de Nederlandse taal?” krijg ik vaak te horen als ik vertel dat ik werkzaam ben als tekstcorrector.

Nee, natuurlijk weet ik niet alles van de Nederlandse taal en twijfel ik weleens over de spelling van een woord. Hoe weet ik dan zeker dat een tekstcorrectie klopt? Bij een tekstcorrectie gebruik ik een aantal hulpmiddelen!

Het Groene Boekje

Het Groene Boekje bevat de officiële woordenlijst van de Nederlandse taal. Gelukkig is deze ook online te vinden en hoef ik niet altijd een dik boek door te bladeren om de spelling van een woord op te zoeken! Op de website https://woordenlijst.org/ vind je de officiële spelling van Nederlandse woorden.

Onze Taal

Onze Taal is een vereniging voor taalliefhebbers. Ze geven een tijdschrift uit, hebben een Taaladviesdienst en geven op allerlei andere manieren voorlichting over de Nederlandse taal. Op hun website vind je de antwoorden op veel van je taalvragen en ik check dan ook regelmatig hun website als ik twijfel over bijvoorbeeld een woordcombinatie.

Op de website van Onze Taal heb ik één favoriete pagina: https://onzetaal.nl/taaladvies/er-voorzetsel-werkwoord/. Deze pagina geeft voorbeelden over de volgende kwesties:

Is het ervan uitgaan? Of er vanuit gaan? Is het erachter komen? Of er achterkomen? Bij combinaties met ‘er’ plus een werkwoord hangt het ervan af (of is het er vanaf?) of het voorzetsel bij het werkwoord hoort.

Op deze websitepagina vind je een overzicht met (bijna) alle combinaties! Dit is ideaal als je bezig bent met het schrijven van een tekst, of met een tekstcorrectie.

Schrijfwijzer

In 1979 verscheen Schrijfwijzer van Jan Renkema. Dit boek wordt gezien als hét kompas voor schrijvend Nederland. Afgelopen februari is de zesde druk verschenen met nieuwe, actuele voorbeelden. Het boek geeft antwoord op de vragen waar schrijvers mee worstelen. Gebruik je hen of hun? Wanneer gebruik je een puntkomma? Wanneer schrijf je een samenstelling aan elkaar en wanneer gebruik je een streepje? Schrijfwijzer geeft antwoord op al deze vragen!

Synoniemen

In een tekst lees je vaak – soms te vaak – hetzelfde woord. Door het gebruik van synoniemen zorg je voor variatie in een tekst, waardoor het niet eentonig wordt. Zoek je een synoniem voor een woord? Kijk dan op https://synoniemen.net/. Tijdens een tekstcorrectie geef ik soms de suggestie om een synoniem te gebruiken.

Google en Wikipedia kunnen heel handig zijn om iets op te zoeken, maar ze zijn niet altijd betrouwbaar – zeker niet als het om spelling gaat. Ook de spellingscontrole van bijvoorbeeld Word heeft niet altijd gelijk – veel samenstellingen worden daar als onjuist aangeduid, terwijl deze wél juist zijn. Als je je spelling wil checken kun je beter gebruik maken van bovenstaande boeken en websites.

Besteed jij je tekstcorrectie liever uit? Of twijfel je of het wel nodig is? Geef je nu op voor de gratis scan voor een tekst naar keuze en ontvang minimaal drie tips waardoor jouw teksten nog beter worden!

Ja, ik wil die gratis scan!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *