Ga naar de inhoud

Ik wil schrijver worden – Wanneer noem je jezelf schrijver?

  • door
ik wil schrijver worden - namen voor personage

‘Maar wanneer ben je nu écht een schrijver?’ is een vraag die ik regelmatig hoor als mensen denken ‘ik wil schrijver worden’. Ben je een schrijver als je een gedrukt boek hebt uitgegeven? Ben je schrijver als je een kort manuscript hebt geschreven maar niet hebt gepubliceerd? Ben je schrijver als je net begonnen bent met het schrijven van je eerste boek? Of kun je jezelf pas schrijver noemen als je er een maandinkomen uit kunt halen en je boeken in alle boekhandels liggen? Wanneer noem je jezelf schrijver?

Hoe word je een schrijver?

Je hebt de grote droom om schrijver te worden, maar je twijfelt aan je schrijfkunsten. Er kunnen veel gedachten door je hoofd gaan. Hoe word ik een echte schrijver? Mijn teksten zijn niet goed genoeg. Ik heb nog nooit een boek uitgegeven. Ik kan mezelf geen schrijver noemen, ik ben niet goed genoeg.

Je wordt schrijver door te schrijven. Je wordt geen schrijver door te lezen over schrijvers, te lezen over boeken schrijven of een film te kijken over een schrijver. Je wordt schrijver zoals je ooit fietser of bakker bent geworden; door te oefenen. Je hebt niet leren fietsen door er boeken over te lezen, maar door te doen. Je hebt niet leren bakken door erover te lezen; je bent bakker geworden door te oefenen.

Als je ergens (nog) niet goed in bent, is dat een deel van het proces dat eraan voorafgaat om fietser/bakker/schrijver te worden. Als je niet bereid bent om te falen, om fouten te maken of om kritiek te krijgen, dan zal er geen voortgang zijn en zul je nooit fietser/bakker/schrijver worden.

Ik wil schrijver worden

Met alleen zeggen dat je schrijver wilt worden kom je niet zover. Lezen over het worden van een schrijver, video’s kijken over schrijvers… daarvan word je geen schrijver. Dan blijf je iemand die een schrijver wil worden. Er is niets mis mee als je een schrijver wilt worden, maar om jezelf schrijver te kunnen noemen moet je één ding doen; schrijven.

Wanneer kun je jezelf een schrijver noemen?

Besluit niet dat je geen schrijver kunt zijn als je het nog niet geprobeerd hebt. Accepteer dat je eerst (misschien) niet zo’n goede schrijver zult zijn – zoals je eerst geen goede fietser of goede bakker was toen je dat voor het eerst probeerde.

Echte schrijvers zijn niet bang om fouten te maken of kritiek te krijgen; daarvan kun je leren, beter worden en succesvol worden. Dat kan lastig zijn, maar om schrijver te worden moet je wel (gaan/blijven) schrijven.

Heb je fouten gemaakt, maar schrijf je nog steeds? Heb je kritiek gekregen, maar schrijf je nog steeds? Dan ben je een schrijver. Als je schrijft – of het nu goed of slecht is – kun je jezelf een schrijver noemen.