Ga naar de inhoud

Instagram voor schrijvers (die zelf hun boeken uitgeven)

  • door
luisterboek maken - instagram voor schrijvers

Instagram geeft je de mogelijkheid om je volgers niet alleen te laten zien welke boeken je geschreven hebt, maar ook wat je leuk vindt om te doen en hoe je boeken schrijft. Via Instagram kun je goed netwerken – zowel met andere schrijvers als met je lezers. Instagram is niet alleen de perfecte plaats om nieuwe lezers te vinden, maar het is ook een platform om zelf in contact te komen met andere schrijvers.

Instagram voor schrijvers

Hoewel op Instagram voornamelijk afbeeldingen worden gedeeld en schrijvers meestal meer van de woorden zijn, is het toch een goed idee om als schrijver een Instagramaccount te hebben. Het is een manier om jezelf te laten zien van een andere kant, met foto’s, en om interactie met je lezers te hebben. Je kunt zelfs via Instagram je boeken promoten en je lezerspubliek vergroten!

Instagram heeft (in juni 2022) 8,5 miljoen Nederlandse gebruikers. Het kan niet anders dan dat (een groot deel van) jouw doelgroep gebruikmaakt van Instagram. Er zitten genoeg mensen op Instagram die jouw boek zouden kopen – ze moeten je alleen nog vinden!

Op je profiel kun je aangeven dat je schrijver bent – als mensen zoeken op ‘schrijver’ dan komen ze jouw profiel misschien wel tegen! Plaats in je bio bijvoorbeeld een link naar je website of plaats een link naar de website waar ze meteen je boek(en) aan kunnen schaffen!

Hoe kom je aan volgers en hoe behoud je ze?

Door actief te zijn op Instagram kunnen meer mensen je vinden. Je komt misschien wel in beeld bij ‘Aanbevolen voor jou’ bij anderen. Als je zelf mensen volgt is er een kans dat ze je terug volgen, en ook als je reageert bij anderen kan het zijn dat ze je gaan volgen – maar dat is uiteraard niet de beste strategie om aan volgers te komen. Ook kun je op je website of achter in je e-book een link plaatsen naar je Instagrampagina zodat je lezers je kunnen gaan volgen!

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je regelmatig iets plaatst op Instagram. Waar het vroeger vooral om foto’s ging, draait het tegenwoordig wat meer om video’s. Met name de reels hebben een groot bereik waardoor je een groter publiek kunt bereiken dan je ooit bereikt hebt!

Tips voor Instagram voor schrijvers

  • Plaats regelmatig iets

Of het nu een story, een post of een reel is; zorg dat je regelmatig iets plaatst. Dit is goed voor het algoritme van Instagram wat ervoor zorgt dat je vaker bij je volgers in beeld komt.

Weet je niet wat je kunt plaatsen? Lees dan: Wat plaats je, als auteur, op Instagram?

  • Maak gebruik van hashtags

Door hashtags te gebruiken kom je in beeld bij het publiek dat voor jou relevant is. Denk aan hashtags als #boekstagram (of #bookstagram), #schrijver of #schrijversleven. In de zoekbalk van Instagram kun je zelf hashtags zoeken die te maken hebben met jouw boek(en) en kun je zien hoe vaak ze al gebruikt zijn. Daarnaast kun je natuurlijk ook een nieuwe hashtag bedenken met jouw #schrijversnaam, of kijk eens (als je echt geen inspiratie hebt) bij je medeschrijvers welke hashtags zij gebruiken.

  • Gebruik mooie foto’s

Plaats geen vage of onscherpe foto’s op je tijdlijn. Zorg ervoor dat de foto’s die je plaatst van goede kwaliteit zijn.

  • Interactie is belangrijk

Like, deel en reageer op Instagramberichten die je interesseren. Maar reageer zelf ook op de volgers die jou berichtjes sturen of jouw posts delen.