Ga naar de inhoud

Wat is interpunctie en hoe gebruik je het?

 • door
interpunctie - Tekst en letters

Interpunctie maakt een tekst leesbaar – maar wanneer gebruik je welke interpunctie? In deze blog leg ik je uit hoe je (letterlijk en figuurlijk) de puntjes op de i zet!

Wat is interpunctie?

Interpunctie is het gebruik van leestekens in geschreven teksten. Het woord ‘interpunctie’ is afgeleid van de Latijnse woorden ‘inter’ (tussen) en ‘punctus’ (punt). Door het gebruiken van leestekens wordt een tekst veel beter leesbaar waardoor de tekst beter begrepen wordt. Dankzij interpunctie kun je bijvoorbeeld zien waar een zin begint en eindigt en of het een vraagzin of uitroep is.

Het plaatsen van leestekens

Leestekens worden op verschillende plaatsen in de zin gebruikt. Punten (.), uitroeptekens (!) en vraagtekens staan aan het einde van een zin. Punten kunnen echter ook voorkomen in een zin, bijvoorbeeld in getallen (100.000) en afkortingen (excl.).

Komma’s (,), puntkomma’s (;), dubbele punten (:) en gedachtestreepjes (–) staan juist binnen een zin. Om bijvoorbeeld citaten te schrijven worden aanhalingstekens aan het begin (‘) (“) en het einde (’) (”) van het citaat geschreven.

Binnen een woord kunnen er ook leestekens voorkomen, zoals een apostrof (‘), een koppelteken (-) en een afbreekstreepje (-) (een koppelteken is een ‘kort’ streepje, een afbreekstreepje is een ‘lang’ streepje).

Bovendien zijn er ook leestekens die op of onder een letter worden geplaatst, zoals een accent aigu (é, bijvoorbeeld in café), een accent Grave (è, bijvoorbeeld in scène), een accent circonflexe (^, bijvoorbeeld in enquête), een cedille (ç, bijvoorbeeld in Curaçao) of een trema (ë, bijvoorbeeld in knieën).

Zet de leestekens op de juiste plaats

Het is belangrijk om de leestekens op de juiste manier te gebruiken. Kijk maar eens naar het voorbeeld hieronder:

Sta op opa

Sta op, opa

Zie je het verschil? Deze twee zinnen hebben een totaal verschillende betekenis – het is dus belangrijk om de juiste interpunctie te gebruiken zodat de boodschap van je tekst duidelijk overkomt.

2 reacties op “Wat is interpunctie en hoe gebruik je het?”

 1. Hoi,ik ben bezig met een opleiding en moet verschillende brieven schrijven.Er staat bij dat ik een interpunctie controlle moet doen.Ik kan nergens een app vinden voor de interpunctie controlle.Hoe kan ik zo een contolle op de computer doen?
  MVG,Ellen

  1. Beste Ellen,

   Bedankt voor uw reactie. Voor zover ik weet bestaat er geen app of computerprogramma voor interpunctiecontrole.
   Mocht u interesse hebben in een interpunctiecontrole door mij, dan hoor ik dat graag van u.

   Met vriendelijke groet,
   Tamara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *