Ga naar de inhoud

Kobo Plus voor schrijvers

  • door
Kobo Plus voor schrijvers - beginnende selfpubbers cover van je e-book - abonnementslezen - prijs voor je e-book

Wat is Kobo Plus?

Kobo Plus is een abonnement voor e-books (en luisterboeken). Zoals Spotify een abonnementsdienst is voor muziek en Netflix en Videoland dat voor films zijn, is Kobo Plus dat voor e-books. Voor een vast bedrag per maand (€ 9,99 voor alleen e-books) kunnen abonnees alle e-books lezen die in de Kobo Plus-collectie worden aangeboden. Dit is hoe de meeste mensen Kobo Plus kennen, gezien vanuit de lezers van de e-books. Maar hoe is Kobo Plus voor schrijvers?

Kobo Plus voor schrijvers

Als schrijver kun je zelf kiezen of je gebruik wilt maken van Kobo Plus. Het is jouw keuze of jouw e-book daar verschijnt of niet. Je kunt er dus voor kiezen om je boek wel beschikbaar te maken op Kobo (tegen betaling), maar niet beschikbaar voor Kobo Plus. Als bekende bestseller auteur maak je waarschijnlijk meer winst als je lezers je e-book laat kopen. Ze kennen je, ze weten dat er een nieuw e-book verschijnt en ze willen dat boek toch wel lezen.

De allernieuwste populaire boeken zijn dan ook zelden te lezen via Kobo Plus, terwijl de wat ‘oudere’ e-books of de e-books van onbekendere schrijvers daar wel te vinden zijn.

Wat zijn de voordelen van Kobo Plus voor schrijvers?

Lezers binnen Kobo Plus zullen eerder voor onbekende titels kiezen dan lezers die een e-book moeten kopen. Kobo Plus zorgt er op die manier voor dat er een nieuwe groep lezers bereikt wordt. Een groep lezers die jouw e-book nooit zou kopen, maar die nu ‘gratis’ (al betalen ze natuurlijk wel hun abonnement) jouw e-books kunnen lezen.

Omdat veel nieuwe e-books van populaire schrijvers (nog) niet aangeboden worden op Kobo Plus, heb je als schrijver minder concurrentie. De kans is dus groter dat een Kobo Plus-abonnee kiest voor jouw e-book!

Waar vroeger liedjes eindeloos illegaal gedownload werden, is dat nu door andere mogelijkheden zoals YouTube en Spotify veel minder. Dit geldt ook voor films dankzij de diensten als Netflix en Videoland. Kobo Plus zou ervoor kunnen zorgen dat er ook minder e-books illegaal gedownload worden, wat goed is voor de inkomsten van de auteurs!

Opvallend is dat er in de Nederlandse taal voornamelijk fictieboeken worden aangeboden in Kobo Plus. Stel dat je een non-fictie e-book hebt geschreven voor een nichemarkt, waarvan iedereen die er in geïnteresseerd is het boek toch wel gaat kopen, dan is het waarschijnlijk niet interessant om het e-book op Kobo Plus aan te bieden.

Opbrengst en uitbetalingen

Bij de e-bookverkopen op andere platforms kun je gedurende de maand in de gaten houden hoeveel e-books er verkocht zijn. Omdat je daar bij Kobo Plus geen inzicht in hebt, is het altijd een verrassing hoeveel je verdiend hebt met Kobo Plus.

De uitbetaling is gebaseerd op verschillende factoren, maar wordt altijd per kalendermaand berekend. Hoeveel Kobo Plus-abonnementen zijn er en wat zijn dan de opbrengsten die maand? Hoeveel minuten hebben alle abonnees bij elkaar die maand gelezen? Door de opbrengst van een maand te delen door het aantal minuten dat er in totaal gelezen is, wordt berekend wat een gelezen minuut waard is. Deze waarde kan dus per maand verschillend zijn. De uitgevers en schrijvers ontvangen 60% van de verdiensten van Kobo Plus, de rest is voor Kobo Plus. Eén keer per maand ontvang je van Kobo een overzicht met het aantal minuten (afgerond tot 300) dat elk e-book gelezen is. Kobo Plus gaat ervan uit dat het gemiddeld 300 minuten duurt om een boek uit te lezen, vandaar dat er voor dat aantal is gekozen. Wordt jouw boek 400 minuten gelezen? Kobo Plus betaalt uit per 300 minuten. Dat betekent dat je 300 minuten uitbetaald krijgt, en dat de overige 100 minuten meegenomen worden naar volgende maand.

Een rekenvoorbeeld:

In een maand betalen 1000 Kobo Plus-abonnees € 8,26 (€ 9,99 incl. btw) voor hun abonnement. Gemiddeld lezen zij 900 minuten per maand (30 minuten per dag). In totaal lezen deze lezers dan 900.000 minuten per maand. De waarde per minuut is dan € 0,009  (€ 8260 / 900.000). De schrijvers en uitgevers ontvangen hier 60% van, dus € 0,0055 per gelezen minuut. Stel dat een van jouw boeken 3000 minuten gelezen wordt (volgens Kobo Plus is dat gemiddeld tien lezers die jouw boek lezen), dan ontvang jij hiervoor € 16,50 (3000 x € 0,0055).

Is dit veel? Dat hangt van veel factoren af, maar er is geen concreet antwoord op te geven. Is het boek gelezen door lezers die het boek nooit zelf gekocht zouden hebben? Dan zijn het zeker extra inkomsten én meer naamsbekendheid. En: wat is de prijs van je e-book? Hoeveel e-books moet je verkopen om ook die € 16,50 te verdienen? Duurt het inderdaad gemiddeld 300 minuten om jouw boek te lezen, of is het juist veel korter of langer?

De informatie in deze blog is voor het laatst gecheckt in februari 2023. Als er veranderingen komen bij Kobo Plus, dan probeer ik deze blog zo snel mogelijk te updaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *