Ga naar de inhoud

7 redenen waarom uitgeverijen een manuscript afwijzen

  • door
manuscript afwijzen - wat kost een boek uitgeven in eigen beheer - fouten in manuscripten

Bij iedere uitgeverij ligt een stapel manuscripten die dagelijks of wekelijks groeit. Een stapel manuscripten waarvan gemiddeld slechts één of twee procent daadwerkelijk wordt uitgegeven. Maar waarom zou een uitgever een manuscript afwijzen? Ik geef je zeven veelvoorkomende redenen.

1. Het manuscript is niet goed genoeg

Hoewel de schrijver van een manuscript altijd denkt dat zijn manuscript goed genoeg is (anders zou hij zijn manuscript niet hebben ingestuurd), denken de meeste uitgevers daar anders over. Dit betekent echter niet dat het manuscript nooit uitgegeven kan worden, want oefening baart kunst! Volg een schrijfcursus of vraag feedback aan je proeflezers. Van je ‘fouten’ kun je leren, zodat de nieuwe versie van je manuscript veel beter wordt!

2. Je manuscript past niet bij de uitgever

Heb je een fantastische thriller geschreven? Geweldig! Maar een uitgeverij die zich enkel richt op kinderboeken zal nooit een thriller uitgeven, hoe goed het manuscript ook is. Doe daarom eerst onderzoek naar een uitgeverij, voordat je het manuscript opstuurt. Geeft de betreffende uitgeverij wel boeken in het genre van jouw manuscript uit? Of maak je meer kans als je je manuscript naar een andere uitgever stuurt?

3. Het manuscript staat vol met (spel)fouten

Een manuscript dat vol staat met spelfouten leest niet lekker. Een goed begin van een correcte tekst is het gebruik van de spellingscontrole, maar die haalt echt niet alle fouten uit je tekst. Komen er op de eerste pagina’s al meerdere dt-fouten voor? Grote kans dat de uitgever het manuscript na enkele pagina’s al naast zich neerlegt. Het is dan duidelijk dat je het niet serieus hebt genomen, waardoor ze je manuscript afwijzen. Laat je manuscript daarom altijd corrigeren voordat je het naar een uitgeverij stuurt.

4. Het manuscript ziet er onverzorgd uit

De meningen over ‘onverzorgd’ zijn verdeeld. Zo kan een schrijver het heel verzorgd vinden om een vrolijk, springend lettertype te gebruiken, maar komt dat voor een uitgever heel onprofessioneel over. Een uitgever ziet een manuscript het liefst in een standaardlettertype zoals Times New Roman, lettergrootte twaalf en regelafstand anderhalf. Zorg er ook voor dat er geen kanttekeningen meer in staan en dat er een duidelijke hoofdstukverdeling is. Een manuscript dat er volgens de uitgever slordig uitziet zorgt er, net als (spel)fouten, voor dat de schrijver niet serieus wordt genomen.

5. Je laat niet zien dat je serieus bent

Gezien de grote hoeveelheid manuscripten die – nu nog – ongelezen op het bureau bij een uitgeverij liggen, is de kans dat jouw manuscript wordt uitgegeven ontzettend klein. Als je iets wilt doen om eruit te springen, dan is dat niet je manuscript op uitgeprint op roze papier met een cadeautje naar de uitgeverij sturen. Als je eruit wilt springen, dan zorg je ervoor dat je iets meestuurt waaruit blijkt dat je je manuscript serieus neemt. Ken je een schrijver? Vraag dan om een aanbeveling die je met je manuscript mee kunt sturen. Heb je ooit iets geschreven dat al gepubliceerd is, bijvoorbeeld een ander boek of in een tijdschrift? Heb je de redacteur of iemand anders van de uitgeverij ooit ontmoet op een boekenevent? Vermeld dit dan! Hieruit blijkt voor de uitgever dat jij echt serieus bent over het schrijven.

6. Je manuscript voldoet niet aan de eisen van de uitgeverij

De ene uitgever wil manuscripten alleen per e-mail ontvangen, een andere juist per post – en dat ook nog in een bepaald lettertype met een bepaalde regelafstand en lettergrootte. Doe dit dan ook! Als je wilt opvallen, dan kun je beter opvallen met de tekst in je begeleidende brief of een positieve referentie, en niet door tegen de eisen van de uitgever in te gaan.

7. Je vertelt niets over je manuscript of over jezelf

Bij een sollicitatie stuur je toch ook niet alleen je cv op? Bij een sollicitatie hoort een (korte) motivatiebrief waaruit blijkt wie jij bent en waarom jij geschikt bent voor de baan. Een boek heeft een flaptekst; de lezer wil immers wel weten waar het boek over gaat. Wat is het onderwerp en in welk genre valt het boek? Zonder deze informatie zal de uitgever eerder je manuscript afwijzen.

Ben jij van plan om binnenkort je manuscript naar een uitgever te sturen? Gebruik dan deze tips zodat de kans groter is dat jouw manuscript wordt uitgegeven!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *