Ga naar de inhoud

Mijn favoriete boeken voor schrijvers

  • door
epiloog schrijven - proloog schrijven bedenk titel voor boek - boeken voor schrijvers

Welke boeken zou ik schrijvers aanraden om te lezen? Ik deel hier mijn favoriete boeken voor schrijvers.

Over leven en schrijven geeft een boeiend kijkje achter de schermen van het leven van meesterverteller Stephen King. Griezelig vroeg begint hij al met schrijven. Maar zijn puberjaren en studietijd verlopen niet zonder duistere wolken. Carrie betekent zijn doorbraak, hoewel hij het bijna had weggegooid. Daarna volgen moeilijke jaren waarin succes en stress hem achtervolgen en drank een uitvlucht lijkt te bieden.

Over leven en schrijven is zowel een masterclass voor (beginnende) schrijvers als een memoir over het bewogen leven van een van de grootste literaire talenten ter wereld. In zijn eigen woorden vertelt Stephen King over zijn ervaringen, gewoontes en de overtuigingen die hem de schrijver hebben gemaakt die hij vandaag de dag is.

Fiction Writer’s Workshop is een uitgebreide handleiding voor zowel beginnende als gevorderde fictieschrijvers. Het boek biedt praktische oefeningen en richtlijnen voor het schrijven van verhalen. Het richt zich op het ontwikkeling van verschillende aspecten van het schrijfproces. Denk aan verhaalelementen en schrijftechnieken. Het boek combineert theorie met praktijk door een breed scala aan oefeningen die je helpen de besproken concepten toe te passen. Het boek is ontworpen om je schrijfvaardigheden te verfijnen, ongeacht je ervaringsniveau, en helpt je de fundamenten van effectief verhalen vertellen te begrijpen en toe te passen.

On Writing Well: The Classic Guide to Writing Nonfiction door William Zinsser is een veelgeprezen handleiding voor het schrijven van non-fictie. Het boek richt zich op het verbeteren van de schrijfvaardigheden van zowel beginnende als ervaren schrijvers en biedt praktische adviezen over het helder, beknopt en krachtig schrijven van non-fictie.

Goede verhalen zijn spannend, boeiend en fascinerend. Maar hoe bereik je dat? Jan Brokken laat dat in ‘De wil en de weg’ op een meeslepende manier zien. Hij put daarvoor uit eigen ervaring, als schrijver en als journalist. Hij interviewde tientallen schrijvers in binnen-en buitenland, onder andere voor de veelgeprezen serie ‘Schrijven’ in Haagse Post. In ‘De wil en de weg’ springt Jan Brokken moeiteloos heen en weer van literatuur naar film en toneel, van fictie naar non-fictie, van kinderboeken naar thrillers, van negentiende-eeuwse klassiekers naar hedendaags proza. Hij wijst op de vele hindernissen die jonge schrijvers moeten overwinnen, maar doet dat op stimulerende wijze. Even vaak geeft hij jonge schrijvers praktische adviezen. Brokken maakt van alles een verhaal: van het gebruik van de komma, de monoloog, de dialoog, de eerste zin, de laatste scene en de spanningsboog. Een verhalenverteller van het zuiverste water!

De Schrijfwijzer geeft antwoorden op vragen waarmee iedere schrijver worstelt. Hoe schrijf ik zó dat de lezer niet afhaakt? Wat is de functie van de puntkomma? Hoe schrijf ik overzichtelijke zinnen? En natuurlijk ook 1001 taalkwesties, zoals het gebruik van hen – hun, de tussen-n en : aaneenschrijven, streepje of spatie

Of je nu online teksten of een afstudeerscriptie schrijft, bij het beantwoorden van taalvragen gaat het niet alleen om losse taalkwesties, maar ook om de tekstkwaliteit. Het boek geeft toegang tot schrijfwijzer.nl met taaltips over veelvoorkomende fouten, meer dan 1000 oefeningen voor zelfstudie, video’s, en het Verwarwoordenboek.

Meer lezen over boeken voor schrijvers?