Ga naar de inhoud

Hoe bedenk je een naam voor je personage?

  • door
ik wil schrijver worden - namen voor personage

Het bedenken van namen voor je personages kan stressvol zijn – je kunt het bijna vergelijken met het kiezen van een naam voor je nog ongeboren baby. In deze blog vind je meerdere tips zodat jij een passende naam voor je personages kunt vinden!

Tijd

In welke tijd speelt je verhaal zich af? In het heden kun je prima een hippe naam als ‘Pippa’ of ‘Liv’ gebruiken. Schrijf je een verhaal in het verleden? De naam ‘Pippa’ wordt pas sinds 1996 in Nederland vaker dan één keer per jaar bij de geboorte aan een meisje gegeven. Ook de naam ‘Liv’ kwam voor 1999 nauwelijks voor, maar stond in 2021 in de top 20 van meest gegeven meisjesnamen. Daarentegen zijn namen als ‘Frans’ en ‘Hendrik’ de afgelopen decennia juist veel minder populair geworden.

Via de Nederlandse Voornamenbank van het Meertens Instituut kun je checken hoe vaak een voornaam in een kalenderjaar is gegeven.

Babynamen

Elk jaar publiceert de Sociale Verzekeringsbank een lijst met de meest gegeven namen in een kalenderjaar. Kijk eens op deze lijst, wie weet vind je daar een passende naam voor je personage.

Broers en zussen

Liefst heb je natuurlijk in je verhaal namen die bij elkaar passen, als het om broers en zussen gaat. Op Naamwijzer vind je namen die bij elkaar passen! Bovenaan check je of de door jou bedachte namen bij elkaar passen, maar als je naar onderen scrolt vind je daar suggesties voor bijpassende namen.

Google de naam

Typ de voornaam die je bedacht hebt voor je personage eens in op Google. Wat voor resultaten krijg je? Lijken de foto’s die Google je toont een beetje op de persoon die jij in gedachten had?

Houd een lijst bij

Daarnaast is het handig om een lijst bij te houden met mogelijk namen voor personages. Hoor of lees je ergens een naam die je in een (nieuw) boek wilt gaan gebruiken? Schrijf ‘m ergens op! Als je een lijstje hebt, dan heb je altijd wat namen om mee te beginnen.