Ga naar de inhoud

Wat zet ik in mijn nieuwsbrief?

  • door
nieuwsbrief schrijvers - de eerste zin van je boek

“Een nieuwsbrief sturen? Dat is niet nodig.” Of: “Een nieuwsbrief sturen? Wat zou ik daar in moeten zetten?” Er zijn maar weinig schrijvers die een nieuwsbrief sturen. Waarom zou je dat wél doen, en wat zou je als schrijver in je nieuwsbrief kunnen zetten? Je leest het hier!

Waarom zou je een nieuwsbrief sturen?

Veel schrijvers hebben wel een Facebookpagina of een Instagramaccount waarop ze wat over zichzelf delen. Een nieuw boek dat uitkomt, of een andere mijlpaal wordt weleens met de volgers op social media gedeeld. Sommige schrijvers gebruiken hun socialmedia-accounts wat intensiever en hebben daar veel contact met hun lezers/fans, publiceren updates, quotes en doen hun marketing ook via deze kanalen.

Maar: hoeveel mensen worden er bereikt met de berichten op social media? Als jij 10.000 volgers hebt op Instagram of Facebook, wil dat niet zeggen dat al die 10.000 volgers jouw berichten ook echt zien.

En: weet je nog dat enkele maanden geleden ineens Instagram en Facebook een hele avond niet bereikbaar waren? Stel nu dat je ineens je Instagram- en Facebookaccount inclusief alle volgers kwijt bent. Op welke manier kun je ze dan nog laten weten dat je een nieuw boek hebt geschreven? Je wilt natuurlijk wél dat je vaste lezers daarvan op de hoogte zijn. Want als ze niet weten dat er een nieuw boek is, dan is de kans ook klein dat ze dat gaan kopen…

Als je een mailinglist hebt, waardoor je fans af en toe een nieuwsbrief van je ontvangen, dan kun je ze op die manier laten weten dat er een nieuw boek is verschenen. Een nieuwsbrief is een ideale manier om een band met je lezers op te bouwen; dit geldt ook voor schrijvers! Maar let op: zorg er wel voor dat er alleen mensen op de lijst staan die toestemming hebben gegeven om op die lijst te komen staan.

Wat kun je in de nieuwsbrief zetten?

“Maar wat zet ik dan in mijn nieuwsbrief?” Ik hoor het je denken. Belangrijk is om te weten dat je niet wekelijks een nieuwsbrief hoeft te sturen. Geef jij één keer per jaar een nieuw boek uit? Dan kun je bijvoorbeeld vier keer per jaar een nieuwsbrief sturen, waarin wordt verwezen naar het boek dat gaat verschijnen, en één keer een nieuwsbrief om te laten weten dat je boek uitgegeven is. Maar je moet het in je nieuwsbrief natuurlijk niet alleen over je boek hebben. Waar kun je het nog meer over hebben?

  • Blogs. Schrijf je blogs op je website? Dan kun je naar een of meerdere blogs verwijzen in je nieuwsbrief, of je kunt een belangrijke passage uit een blog ook in je nieuwsbrief plaatsen.
  • Achtergrondinformatie over je boek. Hoe heb je het verhaal bedacht? Kun je al iets vertellen over de hoofdpersonen? Waarop is een belangrijke plaats in het boek gebaseerd?
  • Andere informatie over het boek. Hoever ben je met schrijven? Ligt het al bij de redacteur? Deel bijvoorbeeld een opmerking van de redacteur of van een proeflezers om je fans nieuwsgierig te maken.
  • Achtergrondinformatie over jezelf. Ben je vader/moeder/opa/oma geworden, heb je een mooie reis gemaakt, heb jij iets meegemaakt wat je wilt verwerken in een verhaal, of heb je gewoon een leuke gebeurtenis te vertellen? Deel het met je fans! Je fans willen graag meer over je weten en je nieuwsbrief is een goede plaats om iets over jezelf te vertellen. Maar let op: plaats niet je hele levensverhaal in je nieuwsbrief. Vertel in de ene nieuwsbrief bijvoorbeeld over het moment dat je besloot om een boek te gaan schrijven, en in een andere nieuwsbrief over dat je vroeger, als kind, al zoveel boeken las en wat toen je favoriete boeken waren.
  • Primeurs: Is de titel of de cover van je nieuwste boek bekend? Of de datum waarop het boek uitgegeven gaat worden? Deel het met je lezers!

Meer weten over het sturen van een nieuwsbrief?