Ga naar de inhoud

Passief inkomen dankzij e-books

  • door
passief inkomen dankzij e-books - goede slechterik

Passief inkomen verdienen is hot tegenwoordig. Het klinkt ideaal; lekker op de bank liggen – of op het strand – terwijl er geld blijft binnenkomen. Slapend rijk worden, wie wil dat nu niet? Toch moet je ook werken om een passief inkomen te verdienen.

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is het tegenovergestelde van een actief inkomen. De meeste Nederlanders werken in loondienst en ontvangen een inkomen voor het aantal uren dat ze werken. Voor velen is dat de enige vorm van inkomen. De enige manier om dat inkomen te verhogen is door meer uren te gaan werken (of een loonsverhoging te krijgen, maar die heeft ook een grens).

Een passief inkomen staat los van het aantal uren dat je werkt en van jouw aanwezigheid. Het is een inkomen waar je op dat moment niets voor hoeft te doen – maar het betekent niet dat je er helemaal niets voor hoeft te doen. Als je nu tijd en moeite (en misschien een beetje geld) steekt in een project dan kun je daar later de vruchten van plukken.

Voordelen en nadelen van passief inkomen

Het grootste nadeel is dat het veel tijd kost om iets op te zetten. Bovendien kan het langere tijd duren voordat de geïnvesteerde uren zich gaan terugbetalen en daar moet je het geduld voor hebben. Heb je een blog opgezet met affiliatelinks? Wees dan niet verbaasd als je nog niet binnen een maand een goed resultaat ziet.

Gelukkig biedt passief inkomen ook veel voordelen.

Omdat je niet volgens uurtje-factuurtje werkt, zit er geen tijdslimiet op – het is onbeperkt. Bovendien is het vaak mogelijk om passief inkomen gewoon vanuit huis te verdienen. Vaak is een laptop en een internetverbinding het enige wat je nodig hebt.

Hoe kun je passief inkomen genereren?

Investeren in vastgoed, geld beleggen of een camper verhuren zijn manieren om passief geld te verdienen. Gelukkig is het ook mogelijk om met slechts een kleine – of zelfs zonder – geldinvestering te beginnen met het verdienen van passief inkomen.

Laagdrempelig passief inkomen genereren kan op verschillende manieren; affiliatelinks op je website plaatsen, je foto’s verkopen, je eigen online cursus verkopen of je eigen e-book verkopen zijn hier voorbeelden van.

Als het product eenmaal staat heb je er geen – of weinig – omkijken meer naar en kan het passieve verdienen beginnen. Er is echter wel een tijds- en soms een geldinvestering nodig voordat je daadwerkelijk geld gaat verdienen.

Een van de eenvoudigste manieren om passief geld te verdienen is via affiliatemarketing. Jij promoot (op je website) een product of dienst voor een ander en ontvangt een vergoeding als iemand via jou het product of de dienst aanschaft. Zo kun je bijvoorbeeld affiliate worden bij Bol.com. Als iemand op een link op jouw website klikt die leidt naar de website van Bol.com, dan ontvang jij een kleine vergoeding als die persoon een aankoop doet.

Voordat je met affiliatemarketing (veel) geld kan verdienen moet je wel een (goedbezochte) website hebben en het kost tijd om dat op te bouwen. Daarnaast ben je geld kwijt aan bijvoorbeeld de hosting van je website. Bovendien is het nodig om nieuwe content te blijven plaatsen op je website zodat je website up-to-date blijft. Eigenlijk is het dus helemaal niet zo passief.

Het verkopen van een eigen e-book voor passief inkomen

Ook het verkopen van je eigen e-book is een manier om passief geld te verdienen – maar daarvoor moet je wel eerst een e-book geschreven en gepubliceerd hebben. En dat kost tijd. Maar als je daarna het hele verkoopproces automatiseert heb je er geen omkijken meer naar! Je kunt ervoor kiezen om je e-book alleen op je eigen website te verkopen, maar je kunt ook gebruikmaken van andere online verkoopkanalen. De winst per verkocht e-book is dan wat lager, maar je e-book is op veel meer plaatsen verkrijgbaar. Bovendien hoef je er nóg minder voor te doen: je hebt dan geen eigen website nodig die je moet onderhouden. Elke maand ontvang je een overzicht van de verkopen en het geld dat je hebt verdiend wordt vanzelf op je rekening gestort.

Passief inkomen verdienen?

Dus écht passief is passief inkomen niet. Een online cursus die je verkoopt moet af en toe geüpdatet worden. Je eigen website heeft wat onderhoud nodig en bovendien heb je ook nog een administratie bij te houden. En let op; passief inkomen is ook inkomen, dus ook hierover moet je gewoon belasting betalen.

Meer weten over je eigen e-book uitgeven?