Ga naar de inhoud

Wat is de beste prijs voor je e-book?

  • door
Kobo Plus voor schrijvers - beginnende selfpubbers cover van je e-book - abonnementslezen - prijs voor je e-book

Niet alleen beginnende schrijvers, maar ook schrijvers die al vaker zelf hun boeken hebben uitgebracht kunnen er lang over twijfelen; wat wordt de prijs voor mijn boek? Waar je bij een e-book de prijs later nog aan kunt passen, kan dat bij een fysiek boek vanwege de Wet op de vaste boekenprijs niet zomaar. Daarnaast heb je bij een fysiek boek veel meer kosten dan bij een e-book. In deze blog gaan we uit van prijzen voor e-books; hoe bepaal je de goede prijs voor een e-book?

Sommige schrijvers willen geen ‘lage’ prijs voor hun boek vragen, omdat ze vinden dat het meer waard is dan dat. Maar bereiken ze daarmee ook hun doel?

Is een boek van € 9,99 beter dan een boek van € 2,99?

Of: is een boek van € 2,99 slechter dan een boek van € 9,99? Dat hoeft absoluut niet te zijn! Wat belangrijk is, is dat het boek een aantrekkelijke cover en een verleidelijke flaptekst heeft. Daarnaast spelen ook (positieve) reviews een rol. Ziet het boek er aantrekkelijk uit, nodigt de flaptekst uit om het boek te lezen en zijn er positieve reviews? Dat is belangrijker dan de prijs van het boek. Kost het boek zelfs maar € 0,99? Als het er verder prachtig uitziet, dan zal de lage prijs geen associatie zijn dat het een slecht boek is. Een lage prijs betekent niet dat de verwachtingen laag moeten zijn; misschien is de lage prijs een marketingtactiek.

Heb je een onaantrekkelijke cover? (Denk aan een overduidelijk zelfgeknutselde cover in Word.) Zijn er alleen maar negatieve recensies? Dan is de kans groot dat het e-book, of het nu € 0,99 of € 9,99 kost, niet vaak verkocht wordt.

Het is makkelijker om een boek van € 2,99 te verkopen dan een boek van € 9,99.

Hoe hoger de prijs van een boek, hoe moeilijker het is om het boek te verkopen. Het is erg waarschijnlijk dat je meer e-books verkoopt als het lager geprijsd is. Maar hoeveel meer verkoop je er dan? Daar kom je slechts achter door te experimenteren. En hoeveel houd je over?

Kost je boek € 9,99 en verkoop je er vijf? Dan verdien je per e-book (als je dat via bijvoorbeeld Kobo en iBooks aanbiedt) ongeveer € 6,50. Bij vijf verkopen verdien je € 32,50. Maar kost je boek € 2,99 en verkoop je er twintig? Dan verdien je ongeveer € 39. Hoe vind je hier een goede balans in? Om daarachter te komen is het belangrijk om te weten wat het doel is van je e-bookverkopen.

Doel: zoveel mogelijk verdienen met dit e-book

Als je doel is om zoveel mogelijk te verdienen met het e-book is het goed om te experimenteren met de prijs. Hoeveel e-books verkoop je in een maand als het € 9,99 kost? Hoeveel e-books verkoop je als het boek € 4,99 is? In welke maand verdien jij het meest? Op basis daarvan kun je de prijs van je e-book bepalen. Houd hierbij wel rekening met de royalty’s die je krijgt uitbetaald; bij Kobo krijg je alleen 70% royalty’s als een e-book € 1,99 of meer kost, anders ontvang je een lager percentage aan royalty’s. Ook bij Amazon hangt het van de prijs van het e-book af hoe hoog het royaltypercentage is.

Doel: naamsbekendheid vergroten

Wil je met je e-book je naamsbekendheid vergroten – om bij een later boek een hogere prijs te kunnen vragen? Dan is het handig om het boek goedkoop (of misschien zelfs gratis) beschikbaar te maken. Vooral voor schrijvers die series publiceren is dit een goed idee. Het geld wordt dan verdiend door de vervolgboeken waar de lezers (meer) voor moeten betalen. Bovendien valt er ook met gratis e-books geld te verdienen.

Maar let op: zorg er wel voor dat je al meer aanbod hebt. Heb je het eerste e-book gepubliceerd, maar de rest van je serie nog niet? Als je dit eerste e-book gratis aanbiedt wordt het misschien wel gelezen, maar als er na het lezen van het gratis eerste deel nog geen mogelijkheid is om deel twee te kopen, dan is de kans groot dat dat later vergeten wordt…

Andere factoren om rekening mee te houden

Hoe zijn andere boeken in het genre geprijsd? Zijn deze boeken vergelijkbaar met jouw e-book? Als jij – als nog onbekende schrijver – je e-book veel duurder maakt dan een andere – ook onbekende – schrijver, dan is de kans kleiner dat je e-book verkocht wordt.

Is er ook een fysiek boek? Zorg er dan voor dat het e-book lager geprijsd is dan het fysieke boek. Vrijwel alle lezers geven aan dat ze voor een e-book minder willen betalen dan voor een fysiek exemplaar.