Ga naar de inhoud

Q&A Freelance corrector

  • door
Tamara - freelance corrector - Tekst en letters

Een freelance corrector, wat doet die nu eigenlijk? En waarom zou je een corrector inschakelen? Hieronder worden deze vragen beantwoord!

Wat doet een freelance corrector?

De naam zegt het al; een freelance corrector corrigeert. Dit werk doet hij of zij als zelfstandig ondernemer (zzp’er). De teksten die een freelance tekstcorrector nakijkt kunnen verschillende teksten zijn zoals manuscripten, scripties, zakelijke teksten of blogs. Een corrector corrigeert kleine fouten zoals spelfouten en let op juist gebruik van interpunctie.

Een corrector gaat bij een manuscript vaak pas aan de slag nadat de tekst door een redacteur geredigeerd is. Het is de taak van de corrector om de laatste kleine foutjes uit de tekst te halen, voor de tekst gepubliceerd wordt.

Herschrijven, redigeren, corrigeren… Wat is het verschil?

Herschrijven betekent dat je een bestaande tekst in een andere vorm schrijft. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de doelgroep aangepast moet worden, of als er een modernere versie van een tekst nodig is.

Bij redigeren zorg je ervoor dat de tekst goed leesbaar is en dat er geen fouten meer in staan. Denk bijvoorbeeld aan de zinsbouw, de woordkeuze en de titels. Daarnaast check je of de tekst inhoudelijk klopt en herschrijf je alinea’s die veel verbetering nodig hebben. Onder redigeren valt ook corrigeren.

Corrigeren houdt in dat je alleen kleine onnauwkeurigheden verbetert. Denk hierbij aan (spel)fouten, onjuiste of missende interpunctie en dubbele spaties. Ook wordt door een corrector gecontroleerd of de hoofdstukken goed genummerd zijn en de inhoudsopgave klopt.

Wat is de meerwaarde van een corrector?

Soms kom ik teksten tegen waarbij ik de professionaliteit van de persoon of het bedrijf meteen in twijfel trek. Verkeerd gespelde woorden en onjuiste vervoegingen van werkwoorden komen op mij nogal amateuristisch over.

Heb je een manuscript geschreven en wil je dat naar een uitgever sturen? Grote kans dat een uitgever afhaakt op het moment dat er meerdere spelfouten in staan. Een gecorrigeerde tekst komt professioneler over dan een tekst die nog vol staat met fouten, ook al zijn het geen grote fouten.

Over je eigen fouten lees je vaak heen, omdat je het zelf geschreven hebt. Je weet wat je met de tekst wil vertellen en je weet wat er moet staan. Bij tekstcorrectie worden ook de kleinste fouten uit de tekst gehaald. Schakel daarom altijd een (freelance) corrector in voor je een (belangrijke) tekst publiceert!

Denk jij dat je een goede tekstcorrector bent? Doe de quiz!