Ga naar de inhoud

Een roman schrijven, hoe doe je dat?

  • door
roman schrijven Tekst schrijven - Tekst en letters

Wat is een roman?

In een roman wordt een zelfbedacht verhaal beschreven – een roman is een fictieboek. Hoewel een roman gebaseerd kan zijn op gebeurtenissen die waar zouden kunnen zijn, is het verhaal altijd bedacht. Een roman kan geschreven zijn voor zowel volwassenen als kinderen.

Roman als genre is vrij breed; het kan gaan van streekromannetjes tot historische roman tot chicklit.

Hoe schrijf je een roman?

Niet elke schrijver werkt op dezelfde manier; de ene schrijver heeft het hele verhaal al bedacht voor hij überhaupt begint met zijn roman schrijven, de ander begint zonder enig plan en weet nog niet hoe het verhaal gaat aflopen. Wat wel voor elke schrijver belangrijk is, is om het overzicht te houden. Het is niet voor elke schrijver nodig om elk hoofdstuk te plannen, maar een overzicht is wel belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld een samenvatting schrijven van het verhaal – ook wel een synopsis genoemd – waarin je de hoofdlijnen en de belangrijkste gebeurtenissen schetst.

Het is ook belangrijk om, voor je sommige hoofdstukken schrijft, onderzoek te doen. Gaat het om het beroep van de hoofdpersoon? Zorg dan dat je exact weet wat de hoofdpersoon voor werkzaamheden heeft en hoe een werkdag eruitziet. Neemt de hoofdpersoon elke dag een trein naar een andere plek? Check dan even of er wel een (rechtstreekse) trein rijdt op dat traject. Het is handig als je schrijft over iets waar je veel van weet én waar je veel interesse voor hebt. Het is gemakkelijker om een boek te schrijven over een onderwerp dat je zelf interesseert, en het is gemakkelijker om te schrijven over een onderwerp waar je zelf al (veel) vanaf weet.

De hoofdpersoon in een roman heeft vaak een dilemma of een probleem, dat niet eenvoudig opgelost kan worden. De hoofdpersoon komt voor keuzes te staan. Onverwachte wendingen in een verhaal zorgen ervoor dat het boek niet saai wordt en dat lezers nieuwsgierig zijn naar de rest van het verhaal.