Ga naar de inhoud

Inkomsten e-books; wanneer ontvang je (eindelijk) je royalty’s?

  • door
wat is een e-book en wat verdien je per e-book, e-bookverkopen; royalty's; prijs van je e-book

Gedurende de maand kun je op de meeste verkoopwebsites voor je e-book bijhouden hoe vaak je e-books verkocht worden. Yes, weer wat e-books verkocht! Dat is een mooie opbrengst deze maand! Maar wanneer ontvang je (eindelijk) je royalty’s van de verkopende partij?

Wat zijn royalty’s?

Als je zelf je e-book via je eigen website verkoopt is er geen sprake van royalty’s; je krijgt dan zelf de inkomsten binnen. Als je je e-book hebt gepubliceerd via een andere website, zoals Draft2Digital, Kobo Writing Life, Google Play of Amazon, zodat het e-book ook op aangesloten websites zoals Bol.com verschijnt, moet je een deel van de opbrengst van het e-book afstaan aan deze website. In een eerder blog kun je al lezen wat de verdiensten per e-book zijn, als je deze via bovengenoemde websites verkoopt.

Een royalty ontvang je van de website waar je je e-book gepubliceerd hebt. Elke keer als er een e-book van je verkocht wordt, ontvang je daar een royalty voor. De hoogte van deze royalty is een vooraf afgesproken percentage. Heb je een boek uitgegeven via een uitgever? Dan ontvang je de royalty’s via de uitgeverij, vaak één keer per jaar.

Royalty’s van e-books

Als je zelf je e-book gepubliceerd hebt, hoef je (gelukkig) geen jaar te wachten tot je de bedragen ontvangt – maar het kan wel lang duren!

Kobo Writing Life

Kobo betaalt (erg) laat: 45 dagen na het eind van een maand maken ze het bedrag over. Dat betekent dat je de royalty’s die je in augustus hebt verdiend, ongeveer 45 dagen na de laatste dag van augustus ontvangt. Half oktober zou je het bedrag moeten ontvangen, maar dan moet je wel voldoen aan het minimumbedrag van $50CAD. Dit geldt dus ook voor een e-book dat op 1 augustus verkocht is. Daarnaast geldt het ook voor de inkomsten van Kobo Plus.

KDP Amazon

Amazon betaalt ongeveer 60 dagen nadat de maand voorbij is de royalty’s uit. Dus heb je in augustus e-books verkocht via Amazon? Dan staat dat bedrag rond 30 oktober op je bankrekening. Bij Amazon is geen minimumbedrag vereist voor er tot uitbetaling wordt overgegaan.

Draft2Digital

Bij Draft2Digital hangt de uitbetaling af van de manier waarop je uitbetaald wilt worden. Wel betalen ze altijd een keer per maand. Omdat zij samenwerken met meerdere aanbieders (zoals Kobo, Bol.com en Barnes en Nobles) hebben ze geen invloed op wanneer zij die uitbetalingen ontvangen. Publiceer je bijvoorbeeld een e-book op Draft2Digital en is dat via hen bij Kobo verkrijgbaar? Dan ontvang jij het bedrag pas nadat zij het van Kobo hebben ontvangen. Draft2Digital betaalt maar één keer per maand uit, dus het kan zijn dat je erg lang op je verdiende royalty’s moet wachten.

Heb je een bankrekeningnummer opgegeven? Dan betalen ze bovendien pas uit vanaf $10. Word je uitbetaald via Paypal? Dan maken ze maandelijks een bedrag naar je over, ongeacht de hoogte van het bedrag.

Google

De royalty’s die je hebt verdiend door je boek te verkopen via Google ontvang je het snelste; 15 dagen na het eind van een kalendermaand maken ze het bedrag naar je over. Er is wel een minimumbedrag, maar dat is slechts € 1,00.

Waar je nog rekening mee moet houden

Bij zowel Google, als Amazon, als Draft2Digital word je gevraagd om een belastingformulier in te vullen. Dit heeft te maken met belastingverdragen tussen land. Als je dit formulier niet invult, of niet in kunt vullen, zullen de websites op basis van belastingregels 30% van je inkomsten inhouden. Na het invullen van het belastingformulier blijkt vaak dat, vanwege een afspraak tussen bijvoorbeeld Nederland en de Verenigde Staten, je in Nederland belastingplichtig bent waardoor de website geen extra belasting in hoeft te houden.